Slovenski deficit lani smanjen na 1,8 milijardi eura

Bez autora
Mar 31 2015

Javno-financijski deficit Slovenije u prošloj godini iznosio je 1,8 milijardi eura, odnosno 4,9 posto BDP-a, objavio je u utorak slovenski statistički zavod. Slovenija je od 2009. godine u postupku prekomjernog financijskog deficita koji bi ove godine, kako je obećala Europskoj komisiji, trebao biti smanjen na manje od tri posto. Najveći deficit od 6,3 posto ostvaren je 2012. godine, a 2013. godine bio je smanjen na 5,8 posto BDP-a. Razlog naraslog javno-financijskog deficita zadnjih godina bila je financijska pomoć države bankarskom sustavu kojega je trebalo dokapitalizirati. Samo u prošloj godini država je iz proračuna za sanaciju dviju banaka izdvojila 352 milijuna eura. Dodatni jednokratni javni trošak u prošloj godini bilo je i izdvajanje 257 milijuna eura jamstava za akcijski plan kojim vlada namjerava osigurati isplatu štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH.

Slovenski deficit lani smanjen na 1,8 milijardi euraJavno-financijski deficit Slovenije u prošloj godini iznosio je 1,8 milijardi eura, odnosno 4,9 posto BDP-a, objavio je u utorak slovenski statistički zavod.

Slovenija je od 2009. godine u postupku prekomjernog financijskog deficita koji bi ove godine, kako je obećala Europskoj komisiji, trebao biti smanjen na manje od tri posto. Najveći deficit od 6,3 posto ostvaren je 2012. godine, a 2013. godine bio je smanjen na 5,8 posto BDP-a.

Razlog naraslog javno-financijskog deficita zadnjih godina bila je financijska pomoć države bankarskom sustavu kojega je trebalo dokapitalizirati. Samo u prošloj godini država je iz proračuna za sanaciju dviju banaka izdvojila 352 milijuna eura. Dodatni jednokratni javni trošak u prošloj godini bilo je i izdvajanje 257 milijuna eura jamstava za akcijski plan kojim vlada namjerava osigurati isplatu štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH.

Bez tih dodatnih troškova koji su posljedica financijske krize i bez dugova Ljubljanske banke, koje će morati osigurati država, slovenski javno-financijski deficit lani bi iznosio samo 3,3 posto BDP-a, objavio je statistički zavod.

Državni dug Slovenije lani je povećan na 30,1 milijarde eura, što je 80,9 posto BDP-a, dok je u 2013. godini iznosio 25,4 milijarde eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik