Prihvaćen Plan poslovanja aerodroma Tuzla

Bez autora
Mar 31 2015

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Plan poslovanja JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o. za 2015. godinu prema kojem su aktivnosti najvećim dijelom usmjerene ka ispunjavanju tehničkih, kadrovskih i infrastrukturnih pretpostavki za uspostavu baze aviokompanije Wizz Air. Realizacijom aktivnosti planiranih u ovoj godini bit će osiguran zadovoljavajući nivo tehničke i kadrovske opremljenosti, a što će za cilj imati postizanje maksimalne sigurnosti prihvata i otpreme zrakoplova, putnika, prtljaga i robe. Također, otvaranjem novih linija Tuzlanski kanton će biti povezan sa svim najznačajnijim destinacijama u Evropi. U ovom trenutku s Međunarodnog aerodroma Tuzla polijeću avioni na pet destinacija - Gothenburg, Malmo, Basel, Dortmund i Eindhoven, a od šestog mjeseca ove godine bit će povećan broj destinacija, rekao je na pres-konferenciji direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović.

Prihvaćen Plan poslovanja aerodroma TuzlaVlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Plan poslovanja JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o. za 2015. godinu prema kojem su aktivnosti najvećim dijelom usmjerene ka ispunjavanju tehničkih, kadrovskih i infrastrukturnih pretpostavki za uspostavu baze aviokompanije Wizz Air.

Realizacijom aktivnosti planiranih u ovoj godini bit će osiguran zadovoljavajući nivo tehničke i kadrovske opremljenosti, a što će za cilj imati postizanje maksimalne sigurnosti prihvata i otpreme zrakoplova, putnika, prtljaga i robe.

Također, otvaranjem novih linija Tuzlanski kanton će biti povezan sa svim najznačajnijim destinacijama u Evropi.

- U ovom trenutku s Međunarodnog aerodroma Tuzla polijeću avioni na pet destinacija - Gothenburg, Malmo, Basel, Dortmund i Eindhoven, a od šestog mjeseca ove godine bit će povećan broj destinacija - rekao je na pres-konferenciji direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović.

Ističe da će planirano povećanje obima saobraćaja, praćeno povećanim brojem letova i prevezenih putnika, uvjetovati u narednom periodu potrebu za značajnim upošljavanjem, kao i ulaganjem u stručno osposobljavanje zaposlenika.

Također, kazao je da će akcionim planom, potvrđenim od Wizz-a, biti neophodno izvršiti tehnička poboljšanja sistema rasvjete zbog uticaja magle u zimskim mjesecima, što za posljedicu ima otkazivanje letova.

Kako je rečeno, stacioniranje najmanje jednog zrakoplova 24 sata na Aerodromu, i s ukupno 21 letom sedmično (po tri leta svakog dana u sedmici), zahtijevat će otvorenost Aerodroma od 5 do 23 sata, odnosno rad u dvije, a ubrzo i tri smjene.

Nivo saobraćaja od 21 leta sedmično u drugoj polovini godine omogućit će prijevoz oko 185.000 putnika, istaknuto je.

Teretni (cargo) saobraćaj koji je bio planiran u ranijem periodu trebalo bi da bude realiziran u 2015., odnosno da se izvrši prihvat i otprema četiri cargo zrakoplova.

Iako je osposobljen servis snadbijevanja gorivom zrakoplova na Aerodromu, u narednoj godini će biti neophodno povećati kapacite nabavke i skladištenja potrebne količine kerozina a što je i jedan od zahtjeva Wizz-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik