U Kikindi gase četiri javna preduzeća

Bez autora
Mar 31 2015

Lokalna vlast u Kikindi odlučila je da od četiri javna preduzeća i jedne opštinske agencije formira jedno, mega preduzeće, kako bi loše finansijske rezultate i dugogodišnju praksu funkcionisanja po principu stranačkog plena, smenilo racionalnije poslovanje, efikasnije obavljanje komunalnih delatnosti i transparentnije raspolaganje budžetom. Osnivački akt novog JP za komunalnu infrastrukturu i usluge usvojen je u oktobru, a uoči vikenda odbornici su izglasali i program poslovanja. Nova firma, koja će praktično početi sa radom u aprilu, imaće širok spektar delatnosti – distribuciju vode, kanalizacione, pijačne i pogrebne usluge, projektovanje i inženjering, održavanje zelenila, zoohigijenu, upravljanje stambenim fondom, konsultantske delatnosti u oblasti IT. To će imati za posledicu gašenje JKP „6. oktobar”, Direkcije za izgradnju grada, Opštinskog stambenog preduzeća, Gradskog zelenila i pijace, i Agencije za poljoprivredu i malu privredu, što je otvorilo i temu viška zaposlenih u tim firmama.

U Kikindi gase četiri javna preduzećaLokalna vlast u Kikindi odlučila je da od četiri javna preduzeća i jedne opštinske agencije formira jedno, mega preduzeće, kako bi loše finansijske rezultate i dugogodišnju praksu funkcionisanja po principu stranačkog plena, smenilo racionalnije poslovanje, efikasnije obavljanje komunalnih delatnosti i transparentnije raspolaganje budžetom. Osnivački akt novog JP za komunalnu infrastrukturu i usluge usvojen je u oktobru, a uoči vikenda odbornici su izglasali i program poslovanja.

Nova firma, koja će praktično početi sa radom u aprilu, imaće širok spektar delatnosti – distribuciju vode, kanalizacione, pijačne i pogrebne usluge, projektovanje i inženjering, održavanje zelenila, zoohigijenu, upravljanje stambenim fondom, konsultantske delatnosti u oblasti IT. To će imati za posledicu gašenje JKP „6. oktobar”, Direkcije za izgradnju grada, Opštinskog stambenog preduzeća, Gradskog zelenila i pijace, i Agencije za poljoprivredu i malu privredu, što je otvorilo i temu viška zaposlenih u tim firmama.

– Sistem javnih preduzeća je neodrživ, koncipiran je kao rupa bez dna. Svi su gubitaši, prihode koriste za plate, nijednu značajnu investiciju nisu imali. Kikinda vapi za modernim javnim sektorom – naglašava predsednik opštine Pavle Markov (SNS), dodajući da će, po analizi, ovakva reforma javnih preduzeća smanjiti rashode za 180 miliona dinara, ali i doneti građanima kvalitetnije usluge.

U sadašnjih pet preduzeća zaposleno je 236 ljudi, dok je programom poslovanja predviđeno da u novoj kompaniji posao nađe 133 radnika.

– Traži se od nas da 103 radnika ostanu bez posla, imamo eksperiment koji ne pravi nijedan grad u državi. Vlada će broj zaposlenih smanjivati postepeno za tri godine, a mi za tri meseca – kaže odbornik SPS-a Stevan Grbić, koji nije podržao plan novog javnog preduzeća, iako su njegove stranačke kolege to učinile.

– Ne možemo uticati na „Cimos” da ne otpusti 300 radnika, ali na ovo možemo. Siguran sam da redukcija od 40 odsto zaposlenih ne može da nas povede napred – navodi šef kikindskih ligaša Milan Mitrić. Kikindske demokrate takođe smatraju da će povećanje broja nezaposlenih, uz sadašnju situaciju u privredi, stvoriti ogroman problem u opštini.

– Svi koji misle da je ovo katastrofa, neka daju bolji predlog i ponude alternativu. Mi smo predlagali koncept holdinga, pa kritičarima ni to nije valjalo – odgovara Milenko Jovanov (DSS).

Predsednik opštine Markov poručuje da će rad novog preduzeća biti maksimalno profesionalizovan.

– Većina zaposlenih u javnim preduzećima nije birana po stručnosti, ljudi su dolazili preko veze, rodbinske ili stranačke. Ne osuđujem ih, ali radiće oni koji su se dokazali kvalitetom i radom – kategoričan je Markov.

Devetomesečni prihod novog javnog preduzeća planiran je u iznosu od 263 miliona dinara. Firma neće biti budžetski korisnik već samostalna na tržištu. Van sistema ostaće dva opštinska preduzeća „Toplana” i „Autoprevoz”, dok Radio Kikindi predstoji privatizacija.

Direktor van Kikinde

Opštinski čelnici nisu krili nameru da rukovodioca novog komunalnog preduzeća dovedu iz Beograda ili Novog Sada. To će, po njima, uz zahtevanu stručnost i iskustvo u komunalnim poslovima, doneti objektivnost u radu. Za v. d. direktora na sednici u petak izabran je Danilo Furundžić, arhitekta iz Beograda. Narednih dana, biće objavljen konkurs za direktora.

Na pitanje koliko će iznositi plata direktora, predsednik opštine Markov je odgovorio: – Još nismo utvrdili, predlog je da bude 140.000 dinara. Podsećam da su neki direktori javnih preduzeća primali bezmalo 200.000 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik