Operatori uplaćuju 100 miliona evra za 4g mreže

Bez autora
Mar 31 2015

Ukupno 21 milion evra slio se u državnu kasu od februarske prodaje dozvola za korišćenje frenkvencija koje su mobilnim operatorima u Srbiji omogućile širenje najsavremenije mreže četvrte generacije. U resornom ministarstvu očekuju da će naredna prodaja dozvola za korišćenje frekvencija, koje će se osloboditi po okončanju digitalizacije TV signala, biti još plodonosnija po budžet. S obzirom na to da je reč o spektru na 800 megaherca koji odlikuje bolje prostiranje signala i mogućnost pokrivanja ruralnih područja, očekujemo da bi, po osnovu prodaje dozvola za ovaj spektar frekvencija, budžet mogao da prihoduje i 100 miliona evra, istakla je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija.

Operatori uplaćuju 100 miliona evra za 4g mrežeUkupno 21 milion evra slio se u državnu kasu od februarske prodaje dozvola za korišćenje frenkvencija koje su mobilnim operatorima u Srbiji omogućile širenje najsavremenije mreže četvrte generacije. U resornom ministarstvu očekuju da će naredna prodaja dozvola za korišćenje frekvencija, koje će se osloboditi po okončanju digitalizacije TV signala, biti još plodonosnija po budžet.

- S obzirom na to da je reč o spektru na 800 megaherca koji odlikuje bolje prostiranje signala i mogućnost pokrivanja ruralnih područja, očekujemo da bi, po osnovu prodaje dozvola za ovaj spektar frekvencija, budžet mogao da prihoduje i 100 miliona evra - istakla je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija.

Mobilni operatori, pak, ne trče pred rudu. Nijedna od tri kompanije ne želi precizno da se izjasni koliko je, uopšte, realno očekivanje da će platiti gotovo pet puta više za frekvencije od 800 megaherca, u odnosu na 1.800 megaherca za koje su izdvojile po sedam miliona evra. Čekaće, kažu, da država objavi uslove za prodaju licenci.

- Sasvim je uobičajeno da cena licence za spektar na 800 megaherca bude višestruko veća od cene na 1.800 megaherca - rečeno je "Novostima" u "Telekomu Srbija".

- Razlika je svakako uslovljena i većim prostiranjem signala na 800 megaherca, zbog čega se istim brojem baznih stanica i snagom zračenja može pokriti veća teritorija. Samim tim, korišćenje ovog dela spektra je pogodno prvenstveno u ruralnim područjima.

I "Vip mobajl" je spreman da investira u novi frekvencijski opseg na 800 megaherca, ali smatraju da je rano da o svojoj poslovnoj poziciji govore više od tri meseca pre zakonskog roka za okončanje procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV signala.

Naprednije usluge

- Dodatni spektar frekvencija, uključujući i onaj od 800 mehagerca, omogućavaju još bolje planiranje mreže i naprednije usluge za korisnike, kako u gradskim tako i u ruralnim sredinama, smatraju u "Telenoru".

- Podržavamo nameru da se obavi aukcija spektra na 800 megaherca. Kao operator koji posluje na više tržišta u Evropi, upoznati smo sa okolnostima pod kojima se vrši aukcija spektra 800 megaherca. U cilju unapređenja korisničkog iskustva, razvoja mreže i servisa, neophodno je napraviti balans između obaveza i finansijskih očekivanja od same aukcije spektra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik