Sve više turista posećuje Srbiju

Bez autora
Mar 31 2015

U prva dva meseca ove godine u Srbiji je boravilo 12 odsto turista više nego u istom periodu lane, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije (TOS). U januaru i februaru boravilo je ukupno 269.057 turista, od kojih je domaćih bilo 161.731 ili 60 odsto od ukupnog broja gostiju, a stranih 107.326, odnosno 40 odsto. Kako se navodi, ostvareno je skoro 850.000 noćenja, što je za sedam odsto više u odnosu na prva dva meseca prethodne godine, od čega su 68 odsto noćenja ostvarili domaći, a 32 odsto strani turisti. Domaći gosti najviše su boravili u planinskim, u 56 odsto slučajeva i u banjskim mestima, dok su strani turisti najviše posećivali Beogarad, a zatim planinska mesta. Kada je reč o turističkim mestima, domaći turisti najradije su se opredeljivali za Kopaonik, gde je boravilo 19 odsto više turista nego januara i februara 2014. godine.

Sve više turista posećuje SrbijuU prva dva meseca ove godine u Srbiji je boravilo 12 odsto turista više nego u istom periodu lane, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije (TOS).

U januaru i februaru boravilo je ukupno 269.057 turista, od kojih je domaćih bilo 161.731 ili 60 odsto od ukupnog broja gostiju, a stranih 107.326, odnosno 40 odsto.

Kako se navodi, ostvareno je skoro 850.000 noćenja, što je za sedam odsto više u odnosu na prva dva meseca prethodne godine, od čega su 68 odsto noćenja ostvarili domaći, a 32 odsto strani turisti.

Domaći gosti najviše su boravili u planinskim, u 56 odsto slučajeva i u banjskim mestima, dok su strani turisti najviše posećivali Beogarad, a zatim planinska mesta. Kada je reč o turističkim mestima, domaći turisti najradije su se opredeljivali za Kopaonik, gde je boravilo 19 odsto više turista nego januara i februara 2014. godine.

Zatim slede Zlatibor, na kome je boravilo čak 30 odsto turišta više nego u prva dva meseca prethodne godine, Beograd, Tara, Vrnjačka Banja i Stara planina. Strani turisti su najčešće birali Beograd kao turističku destinaciju, što je dovelo do porasta stranih gostiju u prestonici za 17 odsto.

Stranci su boravili i na Kopaoniku, gde ih je bio čak 37 odsto više nego početkom 2014. godine, na Zlatiboru, u Novom Sadu, Staroj planini i Subotici. Među starnim turistima, u Srbiju su najviše dolazili Crnogorci, zatim Bugari, Bosanci, Rusi, Hrvati, Rumuni, Slovenci, Italijani, Makedonci, Nemci...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik