FAS - jedini pravi srpski izvoznik

Bez autora
Mar 31 2015

Srbija, osim Fijata, nema nijednog drugog velikog izvoznika, rezultati su istraživanja Biznis info grupe. U tom istraživanju se navodi da je sa stanovišta šireg tržišta ovo jedini relevantni izvoznik budući da izvozi više od milijarde evra godišnje. Profesor na Univerzitetu Singidunum Zoran Jeremić ocenio je da je veoma loše to što Srbija ima samo jednog velikog izvoznika. To ukazuje na visok rizik jer postoji velika zavisnost izvoza od jednog učesnika, rekao je on pri prezentaciji istraživanja o najuspešnijim preduzećima koje je predstavljeno u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer. On je istakao da u kategoriji od 400 miliona evra do milijarde nema izvoznika. U istraživanju je objavljen i spisak najvećih neto izvoznika u prošloj godini, a na kome su tri najveće kompanije Fijat automobili Srbija, HIP Petrohemija i Jura korporacija. Prvi na listi najvećih izvoznika u ovoj publikaciji, odnosno kompanija koje više izvoze nego što uvoze u 2014. godini je FAS iz Kragujevca koji je realizovao izvoz vredan 1,36 milijardi evra i uvoz od 929 miliona evra.

FAS - jedini pravi srpski izvoznikSrbija, osim Fijata, nema nijednog drugog velikog izvoznika, rezultati su istraživanja Biznis info grupe.

U tom istraživanju se navodi da je sa stanovišta šireg tržišta ovo jedini relevantni izvoznik budući da izvozi više od milijarde evra godišnje.

Profesor na Univerzitetu Singidunum Zoran Jeremić ocenio je da je veoma loše to što Srbija ima samo jednog velikog izvoznika. "To ukazuje na visok rizik jer postoji velika zavisnost izvoza od jednog učesnika", rekao je on pri prezentaciji istraživanja o najuspešnijim preduzećima koje je predstavljeno u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer.

On je istakao da u kategoriji od 400 miliona evra do milijarde nema izvoznika.

U istraživanju je objavljen i spisak najvećih neto izvoznika u prošloj godini, a na kome su tri najveće kompanije Fijat automobili Srbija, HIP Petrohemija i Jura korporacija.

Prvi na listi najvećih izvoznika u ovoj publikaciji, odnosno kompanija koje više izvoze nego što uvoze u 2014. godini je FAS iz Kragujevca koji je realizovao izvoz vredan 1,36 milijardi evra i uvoz od 929 miliona evra.

HIP Petrohemija iz Pančeva, koja je u restrukturiranju, imala je izvoz vredan 148, a uvoz 21 milion evra. Na trećem mestu je Jura korporacija iz Rače sa 119 miliona evra izvoza u prošloj godini i 42 miliona evra uvoza.

RTB invest je na četvrtom mestu, zatim Sojaprotein iz Bečeja, na šestom mestu je Hemofarm iz Vršca sa 149 miliona evra izvoza i 89 uvoza i na sedmom mestu je Jugoimport SDPR sa 67 miliona izvoza i 12 miliona evra uvoza.

Istraživanje je pokazalo i da je od 100 najvećih izvoznika u Srbiji oko trećina istovremeno na listi 100 najvećih uvoznika.

Govoreći o sektorima u kojima postoje najveći potencijali za povećanje neto izvoza, Jeremić je naveo prehrambeno-prerađivačku industriju, autokomponentaše i proizvodnju električnih aparata.

Za Železaru Jeremić kaže da je ta kompanija u 2008.godini ostvarilo rekordan izvoz od 877 miliona evra i uvoz od 601 milion evra, ali je posle toga neto izvoz bio veoma mali, a poslovni rezultati sve gori.

"Neće biti lako podići proizvodnju i izvoz Železare na taj nivo", konstatovao je on.

On je rekao da čak i da Železara dobije strateškog partnera i počne profitabilno da posluje, što se tiče neto izvoza ne može se očekivati značajan efekat iako bi efekat na rast BDP bio značajan.

U publikaciji je navedeno da su subvencije za privlačenje investitora, ipak, bile neophodne i a bez njih ne bi bilo ni ovo malo investicija. "Mada je bilo dosta promašenih i neotrebnih subvencija, tamo gde su privučeni strani investitori orijentisani na izvoz i na nove tehnologije, efekat je vidljiv".

Govoreći o firmama u restrukturiranju, on je rekao da 17 najvećih izvoznika ostvaruje izvoz od 423 miliona evra, ali da su i njihovi gubici na tom nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik