Srednjoškolci rešavaju probleme održivog razvoja

Bez autora
Apr 01 2015

Povećana potrošnja električne energije, zagađenje vazduha, zagađenje vode, klimatske promene i opasan otpad, samo su neki od problema koje će u narednih mesec i po dana pokušati da reše srednjoškolci iz čitave Srbije, u okviru panevropskog naučnog takmičenja Heroji budućnosti. Takmičenje je deo BASF-ovog obrazovnog projekta “Chemgeneration” koji se realizuje na prostoru Centralne Evrope, a koji se u Srbiji sprovodi uz pomoć Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Centra za promociju nauke Republike Srbije i organizacije Dostignuća mladih, uz podršku Ministarstva prosvete. Prijave su besplatne i otvorene za sve srednje škole u zemlji, a cilj takmičenja je da približi nauku učenicima i pokaže njenu ulogu u stvaranju održivih rešenja za problem životne sredine u budućnosti.

Srednjoškolci rešavaju probleme održivog razvojaPovećana potrošnja električne energije, zagađenje vazduha, zagađenje vode, klimatske promene i opasan otpad, samo su neki od problema koje će u narednih mesec i po dana pokušati da reše srednjoškolci iz čitave Srbije, u okviru panevropskog naučnog takmičenja Heroji budućnosti.

Takmičenje je deo BASF-ovog obrazovnog projekta “Chemgeneration” koji se realizuje na prostoru Centralne Evrope, a koji se u Srbiji sprovodi uz pomoć Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Centra za promociju nauke Republike Srbije i organizacije Dostignuća mladih, uz podršku Ministarstva prosvete. Prijave su besplatne i otvorene za sve srednje škole u zemlji, a cilj takmičenja je da približi nauku učenicima i pokaže njenu ulogu u stvaranju održivih rešenja za problem životne sredine u budućnosti.

U okviru takmičenja tražiće se talentovani mladi inovatori koji su sposobni da na kreativan način primene naučne inovacije u cilju stvaranja društveno korisnog rešenja. Timovi srednjoškolaca bi trebalo da sprovedu naučno istraživanje i kreiraju inovativno, održivo rešenje za problem koji postoji u njihovom okruženju. Ovaj problem može biti rasipanje energije u njihovoj školi ili pak prekomerno stvaranje otpada – poenta je primeniti naučni metod u rešavanju problema. Za vreme pripreme i implementacije svojih rešenja, učenici bi trebalo da shvate da nauka, posebno hemija, jeste značajno sredstvo kada je reč o održivom razvoju.

„Tokom 150 godina istorije BASF-a, ostvarena su brojna tehnološka dostignuća koja unapređuju održivi razvoj, počev od inovativnih materijala koji efikasnije koriste zelenu energiju, do modernih i ekoloških delova za automobile,“ izjavio je Flip Dvorak, šef komunikacija i odnosa s vladom BASF-a za region Centralne Evrope. „Cilj naučnog takmičenja Heroji budućnosti jeste upoznavanje mlađih generacija sa konceptom održivosti i nauke koja tu igra veliku ulogu, kao i da im pomogne u primeni svog znanja u stvarnom svetu. Verujemo da će današnji mladi inovatori postati sutrašnji naučni istraživači.”

 „Da svet bude bolje mesto sa naukom”

Zadatak srednjoškolskih timova u naučnom takmičnju Heroji budućnosti jeste identifikovati problem iz okruženja uz pomoć nastavnika, odnosno lidera tima. Nakon toga, timovi treba da analiziraju problem zajedno sa nastavnikom i nađu rešenje za isti, koje takođe treba implementirati. Kako bi izvršili zadatak učenicima će teoretsko znanje i interes za nauku biti podjednako važni kao i kreativnost i mašta. Najbolje ideje služiće kao primer i inspirisaće druge da donose promene i koriste održiva rešenja.

Kao podršku u fazi pripreme, BASF je pripremio edukativne materijale za učenike i nastavnike. Naučni tekstovi, koji se mogu preuzeti onlajn, istražuju vezu između održivosti i nauke, a tiču se globalnih poblema koji najviše utiču na naše okruženje, kao što su korišćenje energije ili problem pijaće vode. Tekstovi prikazuju rezultate najskorijih istraživanja i inovacije i pružaju mnogo interesantnih informacija kako bi privukli pažnju učenika. Naučni tekstovi takođe podstiču rad nastavnika, s obzirom da i oni mogu da čitaju o najnovijim naučnim dostignućima sa kojima možda još uvek nisu upoznati.

Timovi se mogu prijaviti na takmičenje dostavljanjem prezentacija ili video snimka koji prikazuju održiva rešenja učenika na veb sajtu www.chemgeneration.com do 11. maja 2015. godine. Prijave će biti ocenjivane od strane stručnog žirija, a najbolji timovi biće nagrađeni vrednim nagradama. Pored toga, najbolje ideje biće predstavljene na lokalnoj stanici “Naučnog kampa” – putujuće instalacije koja će obići glavne gradove Centralne Evrope povodom 150 godina BASF-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik