Zakon o inspekcijskom nadzoru prvi korak u reformi ove oblasti

Bez autora
Apr 02 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički ukazala je danas na to da će usvajanje zakona o inspekcijskom nadzoru značajno smanjiti prostor za korupciju i sivu ekonomiju, ali i rasteretiti troškove privrede.Udovički je na predstavljanju ovog zakonskog rešenja u Skupštini Srbije napomenula da će on suštinski promeniti način na koji rade sve inspekcijske službe u zemlji. Ona je objasnila da se novim zakonom menja odnos između inspekcija i uprave, privrede i građana, a unapređuje se i planiranje njihovog rada i koordinacija.

Zakon o inspekcijskom nadzoru prvi korak u reformi ove oblastiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički ukazala je danas na to da će usvajanje zakona o inspekcijskom nadzoru značajno smanjiti prostor za korupciju i sivu ekonomiju, ali i rasteretiti troškove privrede.

Udovički je na predstavljanju ovog zakonskog rešenja u Skupštini Srbije napomenula da će on suštinski promeniti način na koji rade sve inspekcijske službe u zemlji.

Ona je objasnila da se novim zakonom menja odnos između inspekcija i uprave, privrede i građana, a unapređuje se i planiranje njihovog rada i koordinacija.

Privrednici i građani Srbije su prepoznali da je najveći problem sa kojim se danas suočavaju nepredvidivost poslovnog ambijenta, što je najveća kočnica za investicije i otvaranje novih radnih mesta, naglasila je Udovički.

Prema njenim rečima, najvažnija novina u novom zakonu jeste promena odnosa između inspekcije i nadziranog subjekta, što podrazumeva promenu odnosa između države, privrede i građana.

Uprava i privreda postaju partneri u izgradnji zdravijeg društva, precizirala je ona i ukazala na to da se napušta dosadašnji koncept po kojem inspekcija štiti društvo od privrednika, već se akcenat stavlja na preventivu.

Redovni inspekcijski nadzor će, kako je navela, biti planiran kod svih inspekcija, inspekcije će biti najavljivane subjektima nadzora, a smanjiće se i nepotrebno kontrolisanje onih koji su već uskladili svoje poslovanje sa propisima, a koji su bili predmet inspekcijskog nadzora jer se znalo da će se kod njih obaviti provera.

Udovički je objasnila da će za subjekt nadzora i inspektora važiti ista pravila, pri čemu će biti uvedena standardizacija postupka, kao i standardizacija obaveza i odgovornosti inspektora i subjekta nadzora.

Takođe, kako je dodala, uvodi se i pravilo po kojem inspekcijske mere treba da budu srazmerne procenjenom riziku.

Novi zakon donosi potpunu koordinaciju između inspekcijskih službi i jasna ovlašćenja inspekcija za nadziranje neprijavljenih subjekata, odnosno onih koji su u sivoj zoni, naglasila je Udovički.

Ona je istakla da je donošenje predloženog zakona samo prvi korak u reformi inspekcijskog sistema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik