Aluminij u prva dva mjeseca zaradio 25 miliona KM više nego lani

Bez autora
Apr 05 2015

Operativna dobit mostarskog Aluminija je za prva dva mjeseca poslovanja u u 2015. godini je za 25 miliona KM veća nego u 2014. godini, saopćeno je iz Aluminija. Iz mostarske kompanije reagovali su na "nekoliko izrazito nekorektnih insinuacija o stanju u Aluminiju d.d. Mostar, čak i direktnih optužbi za teže oblike nesavjesnog poslovanja na račun članova Uprave Društva, objavljenih u prvom redu u Slobodnoj Bosni. U saopćenju iz mostarske kompanije prezentiraju se pokazatelji iz opsežnijeg izvještaja koje je direktor Aluminija Nikica Ljubić poslao novoimenovanom predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću, kao i novom ministru energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Reufu Bajroviću, kako bi ih upoznao s tačnim podacima o stanju i poslovanju preduzeća u kojemu entitetska vlada baštini 44% vlasničkog udjela.

Aluminij u prva dva mjeseca zaradio 25 miliona KM više nego laniOperativna dobit mostarskog Aluminija je za prva dva mjeseca poslovanja u u 2015. godini je za 25 miliona KM veća nego u 2014. godini, saopćeno je iz Aluminija.

Iz mostarske kompanije reagovali su na "nekoliko izrazito nekorektnih insinuacija o stanju u Aluminiju d.d. Mostar, čak i direktnih optužbi za teže oblike nesavjesnog poslovanja na račun članova Uprave Društva, objavljenih u prvom redu u Slobodnoj Bosni.

U saopćenju iz mostarske kompanije prezentiraju se pokazatelji iz opsežnijeg izvještaja koje je direktor Aluminija Nikica Ljubić poslao novoimenovanom predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću, kao i novom ministru energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Reufu Bajroviću, kako bi ih upoznao s tačnim podacima o stanju i poslovanju preduzeća u kojemu entitetska vlada baštini 44% vlasničkog udjela.

- Ova uprava je preuzela Aluminij u katastrofalnom stanju, na rubu pokretanja stečaja odnosno krajnje likvidacije preduzeća. Nagomilana dugovanja prema dobavljačima, prije svega prema Elektroprivredi HZHB, bila su veća od 230 miliona KM. Došlo je do blokade Aluminijevih računa kod svih banaka, što je onemogućilo plaćanje tekućih obaveza, a EPHZHB zaprijetila je potpunim prekidom isporuke električne energije zbog desetomjesečnoga izostanka plaćanja računa. Nadalje, Aluminij je zaostajao s uplatom dvaju plaća djelatnicima i s uplatom triju mjesečnih doprinosa na plaće, nije mogao naručivati niti osnovne sirovine za proizvodnju, a zbog dugogodišnjih zanemarivanja redovnih remonta ćelija i opreme preduzeću je prijetila havarija.

- Dolaskom ovoga upravljačkog saziva na čelo Aluminija, postigli smo dogovor o reprogramiranju dugovanja prema EPHZHB, nakon čega smo krenuli s otplatom dijela dugovanja, uredno izmirujući tekuće račune za utrošenu električnu energiju. Pristupili smo restrukturiranju svih zatečenih dugovanja, uspješno stabilizirali rad cjelokupne tvornice i vratili tehničke parametre u normalne okvire, a svojim smo sredstvima remontirali 26 elektrolitičkih ćelija, dvije ljevaoničke peći i drugu opremu, zaustavivši tako trend gubitka, čak i blago povećavši proizvodnju tekućeg metala – ističe direktor Aluminija Nikica Ljubić.

Naglasio je i to kako danas plaće i doprinose izmiruju redovno, kako su popravili značajno narušene međuljudske odnose, smirili nepotrebne tenzije, osigurali postojanost u opskrbi tvornice sirovinama i, što je posebno bitno, napravili internu reviziju svih ugovora s dobavljačima i s otkupljivačima te pristupili povećanju premija kupcima i snižavanju nabavnih cijena osnovnih sirovina, prije svega električne energije.

- Ishode novougovorenih uvjeta počeli smo osjećati postepeno od druge polovine prošle godine, a najbolje su vidljivi usporednim prikazom operativne dobiti za prva dva mjeseca poslovanja u 2014. i u 2015. godini. Naime, riječ je o 25 miliona KM boljeg finansijskog ishoda u 2015. godini – podcrtava Ljubić, opovrgavajući pisanja pojedinih medija.

Direktor Aluminija na kraju je pozvao sve zainteresirane za rad tvornice, eventualne sumnje i negodovanja rješavati na mjerodavnim nivoima, a ne preko medija, s naglaskom na to da svaku kritiku i mišljenje drži dobrodošlima, svjestan nepobitne činjenice kako sudbina Aluminija ne znači samo sudbinu njegovih 850 djelatnika nego sudbinu entiteta pa i cijele države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik