Mikrokreditne organizacije klijentima u BiH plasirale više od sedam milijardi KM

Bez autora
Apr 05 2015

Mikrokreditne organizacije u Bosni i Hercegovini djeluju od 1996. godine i od tada daju značajan doprinos ukupnom društveno-ekonomskom oporavaku i razvoju države, pomažu smanjenju siromaštava i povećanju zaposlenosti, navode iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI). Krediti koje korisnici uzimaju usmjereni su za mikro i male poslovne aktivnosti u poljoprivredi, trgovini, uslužnim djelatnostima i proizvodnji. Govoreći o mikrokreditnim organizacijama Feni su iz AMFI-a kazali da je mikrokreditiranje oblik finansijske usluge kojim se daje mogućnost svakoj osobi koja nema pristup kreditnim sredstvima kod komercijalnih banaka, da započne i razvije poslovnu aktivnost u različitim djelatnostima. Najznačajnija podrška mikrokreditnog sektora u BiH usmjerena je prema ljudima koji često ostvaruju jedine prihode u domaćinstvima pokretanjem i jačanjem poljoprivrednih aktivnosti, trgovine, uslužnih djelatnosti i male proizvodnje.

Mikrokreditne organizacije klijentima u BiH plasirale više od sedam milijardi KMMikrokreditne organizacije u Bosni i Hercegovini djeluju od 1996. godine i od tada daju značajan doprinos ukupnom društveno-ekonomskom oporavaku i razvoju države, pomažu smanjenju siromaštava i povećanju zaposlenosti, navode iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI).

Krediti koje korisnici uzimaju usmjereni su za mikro i male poslovne aktivnosti u poljoprivredi, trgovini, uslužnim djelatnostima i proizvodnji.

Govoreći o mikrokreditnim organizacijama Feni su iz AMFI-a kazali da je mikrokreditiranje oblik finansijske usluge kojim se daje mogućnost svakoj osobi koja nema pristup kreditnim sredstvima kod komercijalnih banaka, da započne i razvije poslovnu aktivnost u različitim djelatnostima.

Najznačajnija podrška mikrokreditnog sektora u BiH usmjerena je prema ljudima koji često ostvaruju jedine prihode u domaćinstvima pokretanjem i jačanjem poljoprivrednih aktivnosti, trgovine, uslužnih djelatnosti i male proizvodnje.

Kad je riječ o iznosu mikrokredita, pojašnjavaju da je zakonski propisano da je maksimalan iznos kredita koji može isplatiti mikrokreditna fondacija 10.000 KM, a mikrokreditno društvo iznos od 50.000 KM.

Iz AMFI-a naglašavaju da je od 1996.  do danas klijentima u BiH plasirano više od sedam milijardi KM u oko 2,5 miliona pojedinačnih kreditnih aranžmana, čime je učinjeno mnogo na razvoju i potpori mikro i malom poduzetništvu, samozapošljavanju, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju prihoda u domaćinstvima s niskim primanjima u poboljšanju i generalno u poboljšanju uvjeta života te ekonomskog i društvenog položaja korisnika kredita.

Danas, mikrokreditne organizacije u BiH opslužuju  200.000 klijenata s portfolijem  više od  500 miliona KM.

Članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH osvajale su priznanja i nagrade Svjetske banke i Konsultantske grupe za pomoć siromašnima (CGAP) za visoki nivo transparentnosti u poslovanju i finansijskom izvještavanju.

Od 20 institucija iz cijelog svijeta, nagrađenih u 2007., nalazilo se i pet mikrokreditnih organizacija iz BiH.

Iste godine četiri mikrokreditne organizacije iz BiH rangirane su među 50 najuspješnijih mikrokreditnih organizacija u svijetu po najuticajnijem finansijskom magazinu u svijetu (Forbes).

Veliko dostignuće je, smatraju iz AMFI-a, da su tri bh. organizacije 2013. , među prvih pet mikrofinansijskih fondacija u svijetu koje su dobile prestižni Certifikat o zaštiti klijenata, u okviru globalnog projekta Smart Campaign, koji ima za cilj provođenje principa zaštite klijenata u svjetskoj mikrofinansijskoj industriji.

Ostale organizacije su na putu za sticanje SMART certifikata.

Pema podacima AMFI-a od 1996.  više od 40 posto te vrste kredita isplaćeno je ženama. Četiri mikrokreditne organizacije u BiH su se bavile isključivo kreditiranjem žena.

- Prema našim istraživanjima i dosadašnjim iskustvima, žene korisnice kredita su se pokazale poduzetnije u započinjanju i razvijanju malog biznisa od muškaraca - kazali su iz AMFI-a.

Kada su u pitanju kamatne stope navode da su veće nego u bankama, jer mikorokreditne organizacije nisu depozitne institucije i koriste uglavnom kreditna sredstva, čija se ulazna cijena kreće i do deset posto.

Osim toga u cijenu kredita se uključuju i troškovi obrade kredita i rezerva za kreditne gubitke.

- Mora se uzeti u obzir da je prosječan mikrokredit oko 3.000 KM, što značajno povećava troškove. Sve to se uključuje u izračun kamatne stope da bi organizacije pokrile troškove poslovanja te postigle nivo finansijske održivosti kao garanta opstojnosti mikrokreditne organizacije - pojasnili su Feni iz Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik