Produktna berza: Bez trgovine pšenicom ove sedmice

Bez autora
Apr 05 2015

Na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u periodu od 30. marta do 3. aprila 2015. godine realizovan je promet od 415 tona robe i spada u red ekstremno niskih nedeljnih prometa. To je tek za 3,75 odsto veći promet u odnosu na rekordno mali promet u prethodnoj nedelji. Finansijska vrednost prometa je iznosila 7.939.250 dinara i za 22,12 odsto je manja nego prethodne nedelje, s obzirom na dominantno učešće najjeftinije robe (kukuruza) u ukupnom prometu na berzanskom tržištu. Cena pšenice je u poslednjih mesec dana toliko pala, da vlasnici hlebnog žita definitvno smatraju da je to donji prag ispod kojeg više nisu spremni da nude svoju robu. Podsetimo, niža cena je bila samo u periodu juli – novembar. Kada se za period od novembra prošle, pa do aprila ove godine ukalkulišu troškovi skladištenja, cena iz prethodne nedelje od 19,50 dinara za kilogram bez PDV je poptuno neprivlačna za prodavce. Upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja prodavaca sa ovog tržišta i činjenice da protekle nedelje nije sklopljen ni jedan kupoprodajni ugovor u trgovanju ovom robom preko berze.

Produktna berza: Bez trgovine pšenicom ove sedmiceNa “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u periodu od 30. marta do 3. aprila 2015. godine realizovan je promet od 415 tona robe i spada u red ekstremno niskih nedeljnih prometa. To je tek za 3,75 odsto veći promet u odnosu na rekordno mali promet u prethodnoj nedelji. Finansijska vrednost prometa je iznosila 7.939.250 dinara i za 22,12 odsto je manja nego prethodne nedelje, s obzirom na dominantno učešće najjeftinije robe (kukuruza) u ukupnom prometu na berzanskom tržištu.

Cena pšenice je u poslednjih mesec dana toliko pala, da vlasnici hlebnog žita definitvno smatraju da je to donji prag ispod kojeg više nisu spremni da nude svoju robu. Podsetimo, niža cena je bila samo u periodu juli – novembar. Kada se za period od novembra prošle, pa do aprila ove godine ukalkulišu troškovi skladištenja, cena iz prethodne nedelje od 19,50 dinara za kilogram bez PDV je poptuno neprivlačna za prodavce. Upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja prodavaca sa ovog tržišta i činjenice da protekle nedelje nije sklopljen ni jedan kupoprodajni ugovor u trgovanju ovom robom preko berze.

Kukuruz, očekivano i dalje koliko toliko održava likvidnost tržišta žitarica svojim pojavljivanjem na tržištu. Blagi rast cene ove robe mogao bi da bude signal veće tržišne aktivnosti u narednom periodu. Međutim, ova ekonomska godina nas je ako ništa drugo, a ono naučila da ne donosimo preuranjene procene ma koliko one bili logične i očekivane. Cena kukuruza u nedelji za nama kretala se u rasponu od 15,70 dinara za kilogram bez PDV, pa do 16,00 dinara za kilogram. Prosečna cena trgovanja je iznosila 17,50 dinara za kilogram (15,91 dinara za kilogram bez PDV), što je rast od 2,65 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Soja i u periodima potpune tržišne pasivnosti pronalazi svoje mesto na berzanskom tržištu. Protekle nedelje ovom robom je trgovano po ceni od 44,55 dinara za kilogram (40,50 dinara za kilogram bez PDV), što je za neznatnih 0,25 odsto veća cena od prosečne cene trgovanja u prethodnoj nedelji.

Posle dužeg perioda pada vrednosti PRODEX-a, vrednost berzanskog indeksa je u prvoj nedelji aprila zabeležila rast od 1,37 indeksnih poena i u petak, 3. aprila 2015. godine, iznosi 207,38 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik