Crna Gora može privući investicije u obnovljive izvore energije

Bez autora
Apr 06 2015

Zapadni Balkan ima ogroman potencijal u obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti, a Crna Gora je odlična za investicije u toj oblasti, ocijenila je projekt menadžer u njemačkoj REECO grupi, Myriam Dobrota. Crna Gora je odlična zemlja za investicije. Obezbijeđena je i veoma dobro organizovana investiciona infrastruktura, koja je osnova za uspješne odnose sa ulagačima, kazala je Dobrota za Glasnik Privredne komore PKCG. Ona je dodala je potrebno da Crna Gora, kao i ostale zemlje zapadnog Balkana, obezbijedi transparentan okvir i zakonodavstvo sa kapacitetima koji su od suštinskog značaja za investicije. Dobrota smatra da države zapadnog Balkana imaju ogroman potencijal u obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti.

Crna Gora može privući investicije u obnovljive izvore energijeZapadni Balkan ima ogroman potencijal u obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti, a Crna Gora je odlična za investicije u toj oblasti, ocijenila je projekt menadžer u njemačkoj REECO grupi, Myriam Dobrota.

“Crna Gora je odlična zemlja za investicije. Obezbijeđena je i veoma dobro organizovana investiciona infrastruktura, koja je osnova za uspješne odnose sa ulagačima”, kazala je Dobrota za Glasnik Privredne komore PKCG, prenosi Mina-business.

Ona je dodala je potrebno da Crna Gora, kao i ostale zemlje zapadnog Balkana, obezbijedi transparentan okvir i zakonodavstvo sa kapacitetima koji su od suštinskog značaja za investicije.

Dobrota smatra da države zapadnog Balkana imaju ogroman potencijal u obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti.

“Ako pogledamo u prošlost i sadašnjost, možemo vidjeti da su se na zapadnom Balkanu mnoge stvari vezane za proizvodnju energije promijenile, ali i da ima još mnogo toga da se uradi. Najveći dio proizvodnje energije još dolazi iz drugih izvora umjesto iz vode, sunca, drveta, poljoprivrede i vjetra, koji su dostupni u cijelom regionu”, saopštila je Dobrota.

Ona je kazala da značaj obnovljive energije nije važno pitanje samo za Crnu Goru već i na globalnom nivou.

“Zaštita životne sredine je od vitalnog značaja za budućnost. Mapa puta 2020. i čak 2030. kaže da svaka zemlja treba da bude svjesna domaćeg zadatka kojeg treba da uradi da bi mogla da postigne smanjenje emisije ugljen-dioksida”, rekla je Dobrota.

Ona je dodala da obnovljiva energija u tome igra izuzetno važnu ulogu, ali da je prije uvođenja obnovljive energije neophodno uspostaviti i implementirati osnovu, odnosno energetsku efikasnost zgrada i u industriji.

Dobrota je najavila da REECO grupa, koja se bavi organizovanjem sajmova i konferencija o energiji iz obnovljivih izvora širom svijeta, planira da u junu organizuje RENEXPO sajam u Tivtu, na kojem će investitorima biti predstavljeni dostupni projekti vezani za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

“Plan je da organizujemo taj premijerni događaj u junu u Tivtu, a pošto je to prvi događaj planirano je da bude samo za investitore. Na svim događajima RENEXPO-a imamo takozvani Salon za poslovne investicije, u kom se predstavljaju svi dostupni projekti obnovljive i energetske efikasnosti industrije, opština, institucija i komora”, objasnila je Dobrota.

Ona je dodala da je REECO grupa za naredne godine jasno definisala kapacitete, kako bi njen pristup prema međunardnoj industriji i investitorima imao smisla.

“Nakon nekoliko sastanaka sa resornim ministarstvom u Crnoj Gori, kao i sa predstavnicima industrije, uvjereni smo da Crna Gora ima sve što je potrebno za sprovođenje uspješnih investicija u ovoj oblasti ali prvo treba obezbijediti osnovu”, poručila je Dobrota.

Ona je podsjetila da je REECO grupa, koja je u Evropi aktivna od 1997, sa kancelarijama u Njemačkoj, Austriji, Rumuniji, Poljskoj i Srbiji, godišnje obezbjeđuje do 12 energetskih platformi za eksperte iz Evrope pod imenom RENEXPO, CEB i ENREG.

“Svaki pojedinačni sajam energije, koneferencija i forum predstavljaju mogućnosti u svakoj zemlji ponaosob, a zasnovani su na okviru i zakonodavstvu, spremnosti i infrastrukturama dostupnim za strane investicije, sprovođenju energetskih projekata, zajedničkom ulaganju i partnerstvu”, rekla je Dobrota.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik