Veće plate i penzije moguće tek od 2017.

Bez autora
Apr 07 2015

Povećanje primanja zaposlenih u javnom sektoru i penzionera nije realno do 2017. godine, bez obzira na to što su prvi rezultati fiskalne konsolidacije dobri, izjavio je danas urednik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), Stojan Stamenković. On je naglasio da je izmenama zakona o budzetskom sistemu i aranžmanom sa MMF-om precizirano da će se penzije i plate povećati tek kada njihova izdvajanja iz bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) padnu na 11 i 7,0 odsto, sa sadašnjih 13 i 10 odsto, respektivno.Samo izuzetno optimistične i nerealne pretpostavke o dinamici BDP-a dovode do očekivanja da će povećanje biti moguće pre isteka aranžmana sa MMF-om...

Povećanje primanja zaposlenih u javnom sektoru i penzionera nije realno do 2017. godine, bez obzira na to što su prvi rezultati fiskalne konsolidacije dobri, izjavio je danas urednik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), Stojan Stamenković.

On je na predstavljanju novog broja MAT-a naglasio da je izmenama zakona o budzetskom sistemu i aranžmanom sa MMF-om precizirano da će se penzije i plate povećati tek kada njihova izdvajanja iz bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) padnu na 11 i 7,0 odsto, sa sadašnjih 13 i 10 odsto, respektivno.

"Samo izuzetno optimistične i nerealne pretpostavke o dinamici BDP-a dovode do očekivanja da će povećanje biti moguće pre isteka aranžmana sa MMF-om", rekao je Stamenković.

Još jedno formalno ograničenje za rast plata i penzija je to što je prilikom sklapanja aranžmana sa MMF-om dogovoreno da će se bolji budžetski rezultati koristiti za vraćanje dugova države i za više javnih investicija umesto za povećanje primanja. dodao je.

Kako je ukazao, budžetski deficit je u prvom kvartalu manji nego što se očekivalo za pet do deset milijardi dinara, a ne za dvadesetak milijardi.

Deficit nije toliko manji, kaže on, zato što je i prilikom rebalansa minus u kasi nerealno planiran.

Takođe, podsetio je da su se u prva tri meseca "neočekivano i nerealno u budžet slile dividende državnih preduzeća", ukupne vrednosti oko osam milijardi dinara, kao i vanredni prihodi od licence za 4G tehnologiju od 2,5 milijarde dinara.

"Ovi prihodi od dividendi, koji iznose oko 11 milijardi dinara, su privremeni i na njih ne može da se računa u nastavku godine", rekao je Stamenković.

Treća stvar koja je, prema njegovim rečima, uticala na bolji budžetski rezultat je i to što su u prvom kvartalu smanjene javne investicije, pa se po tom osnovu uštedelo oko pet milijardi dinara.

Stamneković je mišljenja da bi, u cilju smanjivanja javnog duga do 2017, trebalo nastaviti fiskalnu konsolidaciju, odnosno štednju, i nakon 2017.

Preporučuje se, kako je rekao, i otkup dela skupljih kredita iz povoljnijih zajmova.

Vučić: Povećanje moguće do kraja godine
Povećanje plata i penzija je moguće do kraja godine ukoliko u druga dva kvartala budemo ostvarili rezultate kao u prvom, u kome nam je deficit dva i po puta manji od onog koji je bio dogovoren sa MMF, izjavio je premijer.

"Ne dajem obećanja olako, ni ovo nije tako, jer svoje uverenje da se o tome možemo dogovoriti sa MMF-om baziram na vrlo realnim pokazateljima. Sve zavisi od našeg rada a ne od nekog drugog. Javnost će uostalom pre kraja godine videti da li sam govorio istinu", dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, "MMF ćemo dočekati sa potpuno ispunjenim zahtevima iz oblasti fiskalne konsolidacije, sa mnogo boljim rezultatima od očekivanih".

On je podsetio da je budžetski deficit u prvom kvartalu prošle godine iznosio 75 milijardi dinara, zbog čega je sa MMF dogovoreno da deficit zaključno sa martom bude 55 milijardi.

"Uspeli smo da on bude svega 21,5 milijardi jer smo ušli u sprovođenje teških, vrlo nepopularnih mera. Posle prvih meseci primene bolnih mera rezultati su uočljivi. Naravno, to je samo početak, ali on pokazuje da se težak rad i trud isplate", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, suština sporazuma sa MMF je ostvarenje održivog sistema srpske ekonomije, pre svega njenog fiskalnog dela.

"Dugoročno moramo da spustimo fiskalni deficit ispod tri odsto. U uslovima čvrsto kontrolisanog deficita, kakav danas imamo, povećanje plata i penzija doprinelo bi dodatnoj potrošnji i povećanju prihodne strane budžeta, a ne bi napravilo dramatične probleme Vladi na rashodnoj strani", napomenuo je premijer.

Na pitanje kako se povećanje plata i penzija uklapa u njegovu izjavu u Beču da je manji budžetski deficit delom rezultat ušteda na investicijama i da se to mora promeniti, Vučić je odgovorio da će u periodu koji je pred nama to svakako biti promenjeno i da će povećanje plata i penzija biti postignuto do kraja godine.

"Povećanje plata i penzija zavisi od nas i uveren sam da ćemo to postići do kraja godine. Time će ljudi jasno i nedvosmisleno dobiti signal da je Srbija na dobrom putu i da vrednim radom možemo da postignemo još bolje rezultate", istakao je premijer.

"I ne samo to, videće da smo iskreno mislili kad smo rekli da ćemo učiniti sve da ova teška mera bude ukinuta što pre, čim se steknu uslovi", dodao je Vučić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik