Uskoro kreditna linija za turizam i ugostiteljstvo

Bez autora
Apr 08 2015

Kreće kreditna linija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja se realizuje u saradnji sa Fondom za razvoj, namenjena za unapređenje turizma, najavila je pomoćnik ministra Renata Pindžo u Privrednoj komori Srbije na sednici Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo.Radi se o kreditnoj liniji koja je bila aktivna do 2013. godine, a sada se ponovo pokreće. Vlada Srbije usvojila je uredbu koja definiše načine, uslove i detalje. Oglas o kreditima u narednih nekoliko dana biće objavljen na sajtu Ministarstva, a odmah potom i u sredstvima javnog informisanja, rekla je Pindžo.

Uskoro kreditna linija za turizam i ugostiteljstvoKreće kreditna linija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja se realizuje u saradnji sa Fondom za razvoj, namenjena za unapređenje turizma, najavila je pomoćnik ministra Renata Pindžo u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sednici Odbora Udruženja za turizam i ugostiteljstvo.

Radi se o kreditnoj liniji koja je bila aktivna do 2013. godine, a sada se ponovo pokreće. Vlada Srbije usvojila je uredbu koja definiše načine, uslove i detalje. Oglas o kreditima u narednih nekoliko dana biće objavljen na sajtu Ministarstva, a odmah potom i u sredstvima javnog informisanja, rekla je Pindžo.
 
Kako se navodi u saopštenju PKS, kreditna linija namenjena je za uređenje konkretne turističke ponude, za izgradnju, rekonstrukciju, rehabilitaciju i prilagođavanje kapaciteta, pre svega smeštajnih, ali je program širi, pa se može konkurisati za kredit, na primer, izgradnju kapaciteta za izradu suvenira. Za grinfild projekte krediti su sa grejs periodom od dve godine sa šest godina otplate uz kamatu od jedan odsto godišnje, a za braunfild projekte godinu dana grejs period sa šest godina otplate. Podnosioci zahteva mogu biti privredna društva i preduzetnici koji se bave turizmom i ugostiteljstvom, a novina je da mogu konkurisati i registrovana poljoprivredna gazdinstva  koja se bave seoskim turizmom, rekla je Pindžo.
 
Osim što će sarađivati na ovoj kreditnoj liniji, Fond za razvoj ima i kredite koje daje iz svojih sredstava, akumuliranih iz dospelih anuiteta ranije realizovanih kredita. Uslovi koje daje nova kreditna linija Ministarstva povoljniji su od standardnih uslova Fonda za razvoj, koji takođe daje kredite za podsticaj razvoju ugostiteljske i turističke ponude, rekla je predstavnica te institucije Lidija Ninkov. Ta povoljnost se ogleda u kamatnoj stopi od jedan odsto, dok je kod kredita Fonda za razvoj kamatna stopa dva posto kad je obezbeđenje garancija banke, a tri odsto ukoliko je obezbeđenje hipoteka ili neki drugi instrument. Lidija Ninkov je podsetila da fond za razvoj svake godine raspisuje konkurs za kredite svoje redovne kreditne linije, kao i za posebni program za poplavljena područja. Početkom ove godine, za program Fonda za razvoj izdvojeno je pet milijardi dinara, a za program za poplavljena područja milijardu dinara.
 
Odbor Udruženja za turizam i ugostiteljstvo PKS na svojoj devetoj sednici razmatrao je stavove iz javne rasprave o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o turizmu. Na sednici je bilo reči o osnovnim smernicama Strategije razvoja turizma od 2016 do 2025. i unapređenju zvanične statistike u oblasti turizma, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik