Od domena Me zarada 15 miliona

Bez autora
Apr 09 2015

Crna Gora je od Me domena u prošlih šest godina zaradila više od 15 miliona eura, saopštio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, na Evroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu. Govoreći na temu digitalne ekonomije, Lazović je ukazao na izazove sa kojima se savremene zemlje suočavaju, kao i na velike potencijale koje zemlje u razvoju imaju u tom procesu, ukoliko svoj razvoj usklade sa tehnološkim promjenama. U tom kontekstu, potpredsjednik je podsjetio na efekte Me. domena - virtuelnog proizvoda od koga je Crna Gora u proteklih 6 godina ostvarila prihod od preko 15 miliona eura. U ovom procesu država igra ključnu ulogu, jer treba da obezbijedi neophodnu infrastrukturnu osnovu kroz broadband, e-servise, digitalno obrazovanje i naučno-tehnološke parkove, rekao je Lazović.

Od domena Me zarada 15 milionaCrna Gora je od Me domena u prošlih šest godina zaradila više od 15 miliona eura, saopštio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, na Evroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu.

Govoreći na temu digitalne ekonomije, Lazović je ukazao na izazove sa kojima se savremene zemlje suočavaju, kao i na velike potencijale koje zemlje u razvoju imaju u tom procesu, ukoliko svoj razvoj usklade sa tehnološkim promjenama.

“U tom kontekstu, potpredsjednik je podsjetio na efekte Me. domena - virtuelnog proizvoda od koga je Crna Gora u proteklih 6 godina ostvarila prihod od preko 15 miliona eura. U ovom procesu država igra ključnu ulogu, jer treba da obezbijedi neophodnu infrastrukturnu osnovu kroz broadband, e-servise, digitalno obrazovanje i naučno-tehnološke parkove”, rekao je Lazović.

U saradnji sa Marmara forumom, tokom samita je organizovan poslovni forum posvećen Crnoj Gori. Forum je otvorio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je pozdravio okupljene privrednike i pozvao ih da ulažu u Crnu Goru.

Na forumu je crnogorska delegacija, kroz dijalog sa potencijalnim investitorima, predstavila ekonomske i investicione potencijale naše zemlje, sa fokusom na projekte iz turizma, energetike i poljoprivrede. Poseban poziv upućen je turskim kompanijama u oblasti tekstilne industrije da pokrenu biznis u gradovima na sjeveru Crne Gore, koristeći mehanizam biznis zona i drugih podsticajnih mjera.

“Jedna kontinuirano rastuća ekonomija, kao što je ekonomija Turske, stvara zdrave investitore za koje vjerujemo da mogu pronaći interes u sektorima koji imaju najvećirazvojni potencijal u našoj zemlji” - rekao je Lazović, obraćajući se privrednim subjektima iz Republike Turske koji su zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru, kao i onima koji su već prisutni na crnogorskom tržištu.

Učešće na forumu uzela je i ministarka nauke Sanja Vlahović koja je potencijalnim investitorima predočila niz projekata koje Crna Gora realizuje u oblasti nauke, a koji sa aspekta ulaganja mogu biti atraktivni za turske investitore. Pri tome je akcenat stavila na formiranje centara uspješnosti, posebno na projekat uspostavljanja naučno-tehnološkog parka, gdje Turska ima značajno iskustvo i razvijenu mrežu koja može pomoći razvoju tog projekta u Crnoj Gori i pronalaženju partnera.

Turska je jedna od zemalja sa visokim stopama rasta i značajnim kapitalom za investiranje van granica Turske, čiji su investitori prepoznali Crnu Goru kao zemlju konkurentskih prednosti, o čemu svjedoče već realizovane investicije, kao i interesovanja za konkretne projekte. To je i razlog da su Vlade Crne Gore i Republike Turske opredijeljene da dobre političke odnose usmjere na dalje unapređenje ekonomske saradnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik