Uz evro lakše do radnog mesta

Bez autora
Apr 13 2015

Domaći i strani investitori u Srbiji i u ovoj godini mogu da računaju na državnu subvenciju. Vladina Uredba o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija stupila je na snagu 21. marta, a za ovaj izdatak u budžetu je izdvojeno 6,5 milijardi dinara.U prošloj godini država nije pomagala ulagače, a novi uslovi za dodelu ove državne pomoći zarad privlačenja investitora i podsticanja zapošljavanja usklađeni su sa važećim propisima Evropske unije. Po novoj uredbi, na državnu bespovratnu pomoć mogu da računaju domaća i strana preduzeća koja ulažu u proizvodnju robe za izvoz ili usluge koje se putem informaciono-komunikacionih tehnologija pružaju korisnicima u inostranstvu.

Uz evro lakše do radnog mestaDomaći i strani investitori u Srbiji i u ovoj godini mogu da računaju na državnu subvenciju. Vladina Uredba o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija stupila je na snagu 21. marta, a za ovaj izdatak u budžetu je izdvojeno 6,5 milijardi dinara. U prošloj godini država nije pomagala ulagače, a novi uslovi za dodelu ove državne pomoći zarad privlačenja investitora i podsticanja zapošljavanja usklađeni su sa važećim propisima Evropske unije.

Po novoj uredbi, na državnu bespovratnu pomoć mogu da računaju domaća i strana preduzeća koja ulažu u proizvodnju robe za izvoz ili usluge koje se putem informaciono-komunikacionih tehnologija pružaju korisnicima u inostranstvu.

Ako ispune uslove, velika preduzeća mogu da računaju da će im država pokriti do 50 odsto opravdanih troškova ulaganja. Srednjim preduzećima pod istim uslovima sleduje 60, a malim firmama 70 odsto opravdanih troškova. Koliki će deo opravdanih troškova investicije država pokriti svojom subvencijom zavisi i od njene vrednosti, od toga koliko će radnika zaposliti, kao i od stepena razvijenosti regiona u koji se ulaže. 

Ako su opravdani troškovi ulaganja do 50 miliona evra, država će investitoru pokriti polovinu. Za deo opravdanih troškova ulaganja od 50 do 100 miliona evra, od države će se dobijati 25, a za veće od 100 miliona evra do 17 odsto.

Opravdani troškovi su ulaganja u materijalna i nematerijalna sredstva, uključujući i troškove zakupa nepokretnosti ili troškovi bruto zarada u dvogodišnjem periodu posle završetka investicije, što podrazumeva dostizanje pune zaposlenosti i visine najavljenog ulaganja.

Investitor koji dobije ovu državnu pomoć obavezan je da izgrađeni proizvodni pogon i broj zaposlenih održi u istoj opštini najmanje pet godina i da isplaćuje zaradu veću za 20 odsto od važeće minimalne zarade. Rok za završetak projekta je tri godine od zaključenja ugovora, a najduže pet godina ukoliko Komisija takav zahtev odobri.

Minimalni uslov da investitor konkuriše za državnu subvenciju je da 30 radnih mesta i 250.000 evra opravdanih troškova ulaganja u IV grupi razvijenosti i u devastiranim opština, a 40 radnih mesta i 500.000 evra opravdanih troškova ulaganja u III grupi razvijenosti opština. Ako se ulaže u opštinu II grupe razvijenosti, uslov je da otvori 50 radnih mesta i milion evra opravdanih troškova ulaganja, 70 radnih mesta i milion evra opravdanih troškova ulaganja u I grupi razvijenosti opština. Za sektor usluga uslov je 20 radnih mesta i 150.000 evra opravdanih troškova ulaganja. U zavisnosti u koju opštinu ulaže, investitor može da računa i na subvenciju bruto zarade po zaposlenom, koja se kreće od 20 do 40 odsto. Što znači da će država za svako novo radno mesto investitoru isplatiti od 3.000 do 7.000 evra.  

Dodatni podsticaji od države investitori mogu da dobiju za radno-intenzivne i kapitalno-intenzivne projekte, odnosno za ulaganja koja zapošljavaju više ljudi i fabrike sa skupom opremom.

Kako kažu u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza, Srbija je ovaj program uvela upravo prateći trendove na tržištu investicija, s namerom da bude konkurentna u odnosu na druge zemlje.

U „Siepi” tvrde da su strani i domaći investitori u Srbiji potpuno izjednačeni. Strani nisu povlašćeniji. Prema podacima Siepe od 25. februara 2015. godine, među subvencionisanim projektima koji su do sada završeni „i trenutno su aktivni”, 102 su domaća preduzeća, a 115 je stranih.

O inostranim se, međutim, mnogo više zna, o njima se više govori i piše, jer je i državi do toga više stalo, objašnjavaju u ovoj agenciji, ali i zato što zapošljavaju više radnika i ulažu više sredstva.

Na pitanje kada će biti objavljen poziv investitorima da konkurišu za ovu državnu novčanu podršku, u Ministarstvu privrede su nam rekli da će o tome biti obaveštena putem oglasa na Internet stranici Ministva i Agencije za strana ulaganja i promociju  izvoza.

Uz pomoć države posao za 800 radnika

Pre nekoliko dana ministar privrede Željko Sertić potpisao je sa američkom kompanijom NCR ugovor o subvencijama u iznosu od četiri miliona evra, na osnovu čega će ova kompanija do 2017. zaposliti još 800 radnika u Srbiji, pa će imati imati oko 1.600 zaposlenih, a Beograd postati neka vrsta razvojnog centra te firme.

Ministar je precizirao da će se subvencije ovoj firmi isplaćivati u tranšama i da će biti isplaćeno više od 43 miliona dinara za bruto zarade. Država, kako je rekao, daje manje od 10 odsto na tu sumu.

Sertić je naglasio da će subvencije doneti veći prihod u budžet po osnovu poreza i zaposliti veliki broj ljudi.

Odobreno je više od 300 miliona evra

Od 2006. godine do danas Siepa je objavila 19 poziva investitorima za dodelu podsticaja. Odobreno je više od 300 miliona evra za ulaganja vredna preko 1,5 milijardi evra, a kojima je predviđeno otvaranje više od 54.000 radnih mesta.

Neki ugovori su, zbog neizvršenja ugovorenih obaveza u međuvremenu raskinuti, kažu u Siepi. Takvim ugovorima bilo je predviđeno otvaranje oko 12.000 radnih mesta.

To znači, kako tvrde u ovoj agenciji, da je oko 42.000 radnih mesta do sada popunjeno, popunjava se ili se nalazi u procesu takozvanog monitoringa. Kod raskinutih ugovora država je aktivirala bankarske garancije tako da nije na gubitku, ali jesu svi oni koji su se nadali novom radnom mestu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik