Lokalne vlasti se prilagođavaju novim propisima

Bez autora
Apr 14 2015

Objedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola počela je pre pet nedelja, a lokalne vlasti se prilagođavaju novim propisima. Po starim - građevinske dozvole izdavaće se investitorima koji su postupak započeli pre 17. decembra 2014, a svi koji su zahteve predali posle tog datuma, a već su dobili lokacijsku dozvolu, postupak nastavljaju po novom. Objedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola počela je pre pet nedelja, a lokalne vlasti se prilagođavaju novim propisima. Po starim - građevinske dozvole izdavaće se investitorima koji su postupak započeli pre 17. decembra 2014, a svi koji su zahteve predali posle tog datuma, a već su dobili lokacijsku dozvolu, postupak nastavljaju po novom. Mi se nadamo da će na sledećoj sednici Vlade imati i uredbu o lokacijskim uslovima, kaže Aleksandra Damnjanović, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Lokalne vlasti se prilagođavaju novim propisimaObjedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola počela je pre pet nedelja, a lokalne vlasti se prilagođavaju novim propisima. Po starim - građevinske dozvole izdavaće se investitorima koji su postupak započeli pre 17. decembra 2014, a svi koji su zahteve predali posle tog datuma, a već su dobili lokacijsku dozvolu, postupak nastavljaju po novom.

Objedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola počela je pre pet nedelja, a lokalne vlasti se prilagođavaju novim propisima. Po starim - građevinske dozvole izdavaće se investitorima koji su postupak započeli pre 17. decembra 2014, a svi koji su zahteve predali posle tog datuma, a već su dobili lokacijsku dozvolu, postupak nastavljaju po novom.

"Mi se nadamo da će na sledećoj sednici Vlade imati i uredbu o lokacijskim uslovima", kaže Aleksandra Damnjanović, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Jedna od novina Zakona o planiranju i izgradnji jeste da pravna lica i privredna društva koja učestvuju u izgradnji moraju da imaju uređeno osiguranje i odgovarajuću profesionalnu odgovornost", kaže Đorđe Milić iz Ministarstva građevinarstva .

"Regulisanje osiguranja pokušavamo da uvedemo jedan instrument naročito kada se radi o uslovima elementarnih nepogoda gde imamo objekte koji su pogođeni od klizišta a imali su na neki način izdate građevinske dozvole", dodaje Milić.

Nadležni će izdavati građevinske dozvole, ali tek po dobijanju svih saglasnosti javnih preduzeće i ukoliko investitori u predviđenom roku uplate novac. Najveći problem i dalje im je to što pojedini investitori, uz zahtev za lokacijske uslove, ne prilažu sve potrebne papire. Odbacujući takve zahteve obrazlažu šta tačno nedostaje, pa investitori imaju određen rok da dopune zahtev.

"Objedinjena procedura je napravljena da ima za svaku stvar korak po korak, da se nikako ne bi moglo desiti da onaj ko je na šalteru ili bilo kom preduzeđu, sam tumači zakon ili određeni podzakonski akt onako kako hoće, nego kako je napisano. Ono zbog čega mogu stvari da stoje eventualno u lokalnim samoupravama jeste preraspodela ljudi, njihova sopstvena organizacija da bi mogli po prvi put da isprate objedinjenu proceduru i naravno njihovi razgovori sa javnim komunalnim preduzećima u lokalnim samoupravama i to je najteži deo koji vidim kao kritičan", kaže Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Očekuje veći priliv zahteva za izdavanje građevinskih dozvola tokom aprila i maja. Tek tri meseca od primene objedinjene procedure moći će, kaže, da se vide efekti.

Krajnji cilj je da od 1. januara 2016. bude omogućeno elektronsko dobijanje građevinske dozvole, čime će se sprečiti direktan kontakt investitora i nadležnih koji izdaju građevinske dozvole. To bi trebalo značajno da smanji korupciju u toj oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik