Zakon o ulaganjima smanjuje deficit srpske privrede

Bez autora
Apr 15 2015

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Miloš Petrović izjavio je danas da će zakon o ulaganjima stvoriti institucionalni okvir koji će omogućiti da država investitorima pomaže brže i efikasnije.Petrović je na javnoj raspravi o nacrtu pomenutog zakona u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu istakao da će ovaj dokument izjednačiti domaće i strane ulagače i garantovati slobodu ulaganja po standardima međunarodnog investicionog prava.

Zakon o ulaganjima smanjuje deficit srpske privredeDržavni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Miloš Petrović izjavio je danas da će zakon o ulaganjima stvoriti institucionalni okvir koji će omogućiti da država investitorima pomaže brže i efikasnije.

Petrović je na javnoj raspravi o nacrtu pomenutog zakona u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu istakao da će ovaj dokument izjednačiti domaće i strane ulagače i garantovati slobodu ulaganja po standardima međunarodnog investicionog prava.

On je naveo da je donošenje novog zakona, umesto postojećeg Zakona o stranim ulganjima, motivisano činjenicom da naša zemlja sada ima deficit u razmeni sa inostranstvom u iznosu od 4,5 milijardi evra.

Moramo da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo podstakli privredu i izvoz, a zakon o ulaganjima će predstavljati taj podsticaj, istakao je državni sekretar.

Nacrt zakona, kako je podsetio, predviđa subvencije za one koji investiraju, pokreću proizvodnju i zapošljavaju radnike.

Prema njegovim rečima, u zavisnosti od toga o kakvom je projektu reč i da li će on biti realizovan u devastiranom području ili ne, subvencije će se kretati u rasponu od 3.000 do 7.000 evra po radniku.

Petrović je podsetio na to da je Ministarstvo privrede napravilo analizu o tome koju proizvodnju je u kom području Srbije potrebno razvijati i koji su to projekti od strateškog značaja koje treba podržati.

O investicijama će voditi računa razvojna agencija Srbije, koja će biti pravni naslednik Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalne agencije za regionalni razvoj, dok će savet za ekonomski razvoj biti osnovan nakon usvajanja zakona o ulaganjima, najavio je on.

Svi projekti, njih 192 koji su pokrenuti pod okriljem SIEPA, biće realizovani do kraja, bez obzira na to što će ta agencija prestati da postoji, objasnio je državni sekretar i dodao da će Fond za razvoj nastaviti sa radom, ali da još nije odlučeno da li će biti izmešten iz Niša.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o ulaganjima biće završena 5. maja u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik