Podrška države građevinskoj industriji

Bez autora
Apr 15 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović otvorila je danas 41. međunarodni sajam građevinarstva i tom prilikom najavila pomoć države domaćim građevinarima kako bi se pripremili za građevinsku sezonu.Mihajlović je navela da će za sedam do deset dana biti održan sastanak sa predstavnicima građevinskih firmi, na kojem će biti razmotreni načini na koje država može da im pruži pomoć.

Podrška države građevinskoj industrijiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović otvorila je danas 41. međunarodni sajam građevinarstva i tom prilikom najavila pomoć države domaćim građevinarima kako bi se pripremili za građevinsku sezonu.

Mihajlović je navela da će za sedam do deset dana biti održan sastanak sa predstavnicima građevinskih firmi, na kojem će biti razmotreni načini na koje država može da im pruži pomoć.

Građevinarstvo je pokretačka snaga Srbije, ponovila je ona i ukazala na to da je cilj kojem se teži povećanje njegovog udela u bruto domaćem proizvodu (BDP), koji sada iznosi manje od četiri odsto.

Pored usvajanja Zakona o planiranju i izgradnji i objavljivanja "crnih" i "belih" lista građevinskih firmi, za građevinare i tu industriju najvažnije je da imaju više posla i da ne budu samo podizvođači podizvođača, već glavni izvođači, naglasila je Mihajlović.

Prema njenoj oceni, građevinsku industriju mogu da pokrenu ne samo projekti čija je realizacija u toku, već i oni koji su u pripremi, kao što su modernizacija pruge Beograd–Budimpešta, "Beograd na vodi", ali i ugovaranje projekta obilaznice oko Beograda i dela trase na Koridoru 10.

Ona je najavila da bi krajem godine trebalo da počne izgradnja pruge Beograd–Budimpešta, s obzirom na to da je naša zemlja već uradila studiju izvodljivosti, dok je Mađarska završava.

Država će se, kako je poručila, truditi da pomogne građevinskim kompanijama i da se udružuju na tenderima za velike poslove kako bi bile glavni izvođači.

Na 41. međunarodnom sajmu građevinarstva, koji traje do 19. aprila, učestvuju kompanije iz Italije, Austrije, Nemačke, Bugarske, Češke, Španije, Švajcarske, Hrvatske, BiH, Slovenije, Portugala, Turske, Holandije, Grčke, Rumunije, Ukrajine, Belorusije, a prvi put i firme sa Kipra.

Na ovoj manifestaciji, koja se održava pod sloganom “Gradimo budućnost zajedno”, biće predstavljeni i investicioni projekti – proširenje Aerodroma "Nikola Tesla" i projekat "Tesla grad", kompanije "Alliance BK group".

Kroz nacionalne izložbe biće zbirno predstavljena ponuda Turske, Kine, Češke, Mađarske i Hrvatske, a organizovano nastupaju i regionalne privredne komore.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a generalni sponzor španska kompanija "Ekspalum".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik