Ako nemate sandučić, možete platiti i do 1000 maraka kazne

Bez autora
Apr 16 2015

Ako nemate poštanski sandučić, ili ga pak pravilno ne održavate, mogli biste kazneno odgovarati, i to novčano u visini od 100 KM do 1000 za fizičke osobe i 500 do 1000 KM za pravne osobe.Naime, ovu je odluku utvrdila Vlada FBiH i žurno uputila prijedlog zakona o izmjenama Zakona o poštanskom prometu FBiH Parlamentu FBiH. Iako je odluka donesena, još uvijek se ne zna tko će odluku zapravo provoditi, te tko je nadležan za provjeravanje imaju li građani poštanske sandučiće.

Ako nemate sandučić, možete platiti i do 1000 maraka kazneAko nemate poštanski sandučić, ili ga pak pravilno ne održavate, mogli biste kazneno odgovarati, i to novčano u visini od 100 KM do 1000 za fizičke osobe i 500 do 1000 KM za pravne osobe. Naime, ovu je odluku utvrdila Vlada FBiH i žurno uputila prijedlog zakona o izmjenama Zakona o poštanskom prometu FBiH Parlamentu FBiH. Iako je odluka donesena, još uvijek se ne zna tko će odluku zapravo provoditi, te tko je nadležan za provjeravanje imaju li građani poštanske sandučiće.

Kazna ili poticaj

Jedan od problema je i taj da se zapravo ne možete žaliti za neprimljenu poštu ako ne posjedujete poštanski sandučić. To nam je potvrdio i Ljubo Vujica, upravitelj središta HP Mostar. - Cilj ove odredbe nije zasigurno kažnjavanje nego stvaranje potrebne infrastrukture, kazao je Vujica. Slično nam je kazala i Utjeha Raspudić iz jedinice Mostar rekavši kako je, nažalost, situacija takva kakva jeste, a da se poštari snalaze kako znaju. - Zbog sigurnosti građana i nas kao pošte, je dobro da građani imaju poštanske sandučiće koji poštarima olakšavaju posao, kazala je Raspudić dodavši kako su najveći problem zgrade, ali i adrese kojih, primjerice, u Mostaru nema.Koliki su problemi poštara i njihova domišljatost u svakodnevnom poslu potvrdio nam je i Mirko Knežević, kontrolor HP Mostar. Kazao nam je da se problem s liftovima, interfonima, obilježjima brojevima ulica donekle sredio. - Što se tiče poštanskih sandučića, više ih nema nego što ih ima, kazao nam je Knežević. Dodao je i kako još uvijek 20 do 30 posto stanova na vratima nema ime i prezime pa se poštari snalaze na razne načine. - Oni kod sebe imaju malu pokretnu knjižnicu i tako se snalaze, dodao je Knežević.

Numerizacija

Oni koji rade svoju rutu nekoliko godina, to i mogu uraditi, ali oni koji ih mijenjaju već su u problemima. Problem je i s nazivima i promjenom adresa koje još uvijek nisu naznačene. Problem je i to što, kako kaže, 40 posto grada, kao i prigradska naselja nemaju broja već samo “bb”. Tako imaju u jednoj ulici i po desetak osoba s istim imenom i prezimenom, a domišljati poštari ih razlikuju po tome odakle im pošta dolazi. - Poštari svaki dan praktično kao da igraju Bingo, ali za mene su najbolji, kazao je Knežević. Problem numerizacije već se vuče nekoliko godina, za što je zapravo odgovorna lokalna uprava, pa iz Pošte još jednom pozivaju nadležne da riješe problem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik