Poziv srpskim kompanijama da učestvuju u industrijalizaciji Zambije

Bez autora
Apr 16 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Zambije Heri Kalaba postigli su danas saglasnost o tome da je neophodno dati novi podsticaj razvoju prijateljskih odnosa dveju zemalja, i u tom smislu najavili razmenu poseta na najvišem političkom nivou. Vučić je ocenio da će razvoj ekonomskih odnosa biti podstaknut potpisivanjem sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, na čijoj pripremi treba da rade vlade dveju zemalja. Na sastanku je posebno istaknuta mogućnost za razvoj ekonomske saradnje i trgovinske razmene. Kalaba je uputio poziv srpskim kompanijama da učestvuju u procesu industrijalizacije Zambije, i ukazao na mogućnosti za saradnju u oblasti rudarstva, poljoprivrede i vojne industrije.

Poziv srpskim kompanijama da učestvuju u industrijalizaciji ZambijePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Zambije Heri Kalaba postigli su danas saglasnost o tome da je neophodno dati novi podsticaj razvoju prijateljskih odnosa dveju zemalja, i u tom smislu najavili razmenu poseta na najvišem političkom nivou.

Vučić je ocenio da će razvoj ekonomskih odnosa biti podstaknut potpisivanjem sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, na čijoj pripremi treba da rade vlade dveju zemalja.

Na sastanku je posebno istaknuta mogućnost za razvoj ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

Kalaba je uputio poziv srpskim kompanijama da učestvuju u procesu industrijalizacije Zambije, i ukazao na mogućnosti za saradnju u oblasti rudarstva, poljoprivrede i vojne industrije.

Mogućnosti za razvoj dobrih ekonomskih odnosa Srbije i Zambije u oblasti poljoprivrede

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Zoran Rajić i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Milanka Davidović, sastali su se danas, 16. aprila 2015. godine, sa ministrom spoljnih poslova Zambije Heri Kalabom, u prostorijama resornog ministarstva.

Tom prilikom, zvaničnici dveju zemalja razgovarali su o potencijalnoj saradnji u oblasti poljoprivrede, naročito po pitanju prenošanja stručnih znanja naših eksperata. Ministar Kalaba izjavio je da bi srpski stručnjaci koji rade u istraživačkim institutima mogli značajno da doprinesu razvoju poljoprivrede u Zambiji.

Takođe, bilo je reči i o unapređenju trgovinske razmene poljoprivrednih proizvoda, koja je do sada bila na skromnom nivou.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije uputili su poziv delegaciji Zambije da posete Sajam poljoprivrede, koji će se održati od 9. do 15. maja u Novom Sadu, što bi ujedno bila i prilika da se nastave razgovori o mogućnostima potencijalne saradnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik