Italija odobrila 30 miliona evra kredita za mala i srednja preduzeća u Srbiji

Bez autora
Apr 16 2015

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Miloš Petrović saopštio je danas da je Vlada Italije odobrila kredit u iznosu od 30 miliona evra za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP), preduzetnicima i javnim komunalnim preduzećima u Srbiji.Petrović je na prezentaciji ove kreditne linije u Privrednoj komori Srbije objasnio da će se krediti za mikro preduzeća i preduzetnike kretati od 5.000 do milion evra, za MSP od 50.000 do milion evra, a za javna komunalna preduzeća od 150.000 do dva miliona evra.

Italija odobrila 30 miliona evra kredita za ekonomski razvoj SrbijeDržavni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Miloš Petrović saopštio je danas da je Vlada Italije odobrila kredit u iznosu od 30 miliona evra za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP), preduzetnicima i javnim komunalnim preduzećima u Srbiji.

Petrović je na prezentaciji ove kreditne linije u Privrednoj komori Srbije objasnio da će se krediti za mikro preduzeća i preduzetnike kretati od 5.000 do milion evra, za MSP od 50.000 do milion evra, a za javna komunalna preduzeća od 150.000 do dva miliona evra.

On je naveo da je kredit namenjen finansiranju poljoprivrede, građevinarstva, elektroprivrede, telekomunikacija, tekstilne industrije, hemijskih proizvoda, zdravstva, mašinstva, transporta i turizma.

Takođe, kako je dodao, sredstva mogu biti upotrebljena i za izgradnju i održavanje puteva, vodosnabdevanje, javnu rasvetu, kanalizacionu mrežu, javni prevoz, poslovne inkubatore i industrijske zone i parkove.

Prema njegovim rečima, minimum 70 odsto sredstava kredita koristiće se za finansiranje nabavke dobara i usluga italijanskog porekla, a ostatak za pokrivanje lokalnih troškova, kao što su sirovine, rezervni delovi i ostalo.

Petrović je objasnio da će se ovim sredstvima moći pristupiti preko domaćeg bankarskog sektora, uz godišnju efektivnu kamatnu stopu od 4,35 odsto, sa periodom počeka od dve godine i otplate do osam godina u polugodišnjim ratama.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco istakao je da je Italija odobrila ovu kreditnu liniju Srbiji jer veruje u njenu budućnost, uz napomenu da su rast i razvoj zajednički prioritet dveju zemalja.

Bez ekonomskog rasta, ekonomija ne može da se ponovo pokrene, a za to je potrebno ulaganje novih resursa i ojačavanje kapaciteta malih i srednjih preduzeća, naglasio je Manco.

On je ukazao na to da su povoljniji uslovi nove kreditne linije još jedna potvrda snažnog zalaganja Vlade Italije da podrži ekonomski i socijalni razvoj Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik