Grčki rejting snižen na nivo bankrota

Bez autora
Apr 16 2015

Bonitetna agencija Standard i Purs (S&P) snizila je dugoročni kreditni rejting Grčke za jedan stepen sa B- na CCC+, nivo koji se smatra podložnim bankrotu, navodeći da su Atini potrebne dodatne reforme i finansijska pomoć.Bez korenitih ekonomskih reformi ili nove finansijske pomoći, verujemo da su grčke dužničke i finansijske obaveze neodržive, navodi S&P , dodajući da je prognoza kreditnog rejtinga Grčke negativna.

Grčki rejting snižen na nivo bankrotaBonitetna agencija Standard i Purs (S&P) snizila je dugoročni kreditni rejting Grčke za jedan stepen sa B- na CCC+, nivo koji se smatra podložnim bankrotu, navodeći da su Atini potrebne dodatne reforme i finansijska pomoć.

"Bez korenitih ekonomskih reformi ili nove finansijske pomoći, verujemo da su grčke dužničke i finansijske obaveze neodržive", navodi S&P , dodajući da je prognoza kreditnog rejtinga Grčke negativna, prenosi agencija Frans pres.

Zvanična Atina još uvek pregovara o ekonomskim reformama koje će zadovoljiti međunarodne kreditore - Evropsku centralnu banku, Međunarodni monetarni fond i Evropsku uniju.

Dogovor o reformama je neophodan radi puštanja naredne tranše kredita Grčkoj vredne 7,2 milijarde evra, pomoću koje bi ona platila obaveze koje joj dospevaju na naplatu.

Međutim, do postizanja tog dogovora, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a. S&P navodi da solventnost Grčke zavisi od poslovnih, finansijskih u ekonomskih uslova. "Iz našeg ugla, ti uslovi su pogoršani zbog neizvesnosti koja proizilazi iz dugotrajnih pregovora grčke vlade i njenih kreditora", navodi agencija.

Grčka je u 2014. zabeležila budžetski deficit od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je iznad očekivanja prethodne grčke koalicione vlade koja je predviđala da će manjak iznositi 1,3 odsto BDP-a, dok je Evropska komisija prognozirala 1,6 odsto.

Uprkos tome što Grčkoj preti bankrot, S&P smatra da neće doći do izlaska te zemlje iz evropske monetarne unije. "Izlazak Grčke iz evrozone nije scenario koji razmatramo", navela je agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik