Turski tok može do Srbije

Bez autora
Apr 16 2015

Gasovod koji će se graditi od Rusije do Turske može da produži čak do Austrije, a Srbija bi tako bila - usputna tačka. Ovo je potvrdio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, koji je nacrtao i dalju putanju "Turskog toka" od tursko-grčke granice. Države koje bi spajale Tursku i austrijsko skladište gasa Baumgarten su Grčka, Makedonija, Srbija i Mađarska. Putanja "Turskog toka" i učešće naše zemlje u njemu biće glavna tema posete ruskog ministra energetike Srbiji u nerednih mesec dana. Rusi već nude pripremljenu mapu kojom bi gasovod išao kroz Evropu, a to je potvrdio i prvi čovek "Gasproma" Aleksej Miler.

Turski tok može do SrbijeGasovod koji će se graditi od Rusije do Turske može da produži čak do Austrije, a Srbija bi tako bila - usputna tačka. Ovo je potvrdio ruski ministar energetike Aleksandar Novak, koji je nacrtao i dalju putanju "Turskog toka" od tursko-grčke granice. Države koje bi spajale Tursku i austrijsko skladište gasa Baumgarten su Grčka, Makedonija, Srbija i Mađarska.

Putanja "Turskog toka" i učešće naše zemlje u njemu biće glavna tema posete ruskog ministra energetike Srbiji u nerednih mesec dana. Rusi već nude pripremljenu mapu kojom bi gasovod išao kroz Evropu, a to je potvrdio i prvi čovek "Gasproma" Aleksej Miler.

- Često nam se postavlja pitanje da li smo spremni da uložimo u tolike kapacitete nadalje od Grčke - rekao je Miler.

- "Turski tok" već predstavlja prednost za evropsko tržište, s obzirom na to da ovom kontinentu nedostaju transportni kapaciteti. Sada su se pojavili Istring, ideje za izgradnju veza između Srbije i Baumgartena, od Grčke do Baumgartena i druge. Ukoliko bidemo pozvani, razmotrićemo takve projekte. Može se dogoditi da ćemo učestvovati, ako je to za nas korisno.

Miler je dodao da Evropa mora što pre da se odluči da li će učestvovati u "Turskom toku" jer će 2019. godine prestati snabdevanje ruskim gasom preko Ukrajine.

Iako su nas Rusi već označili kao partnera u novom cevovodu, pitanje je da li će i ova saradnja biti propraćena finansijskom konstrukcijom koju će Srbija moći da izdrži.

- Novi gasovod je dobra alternativa kada nemamo bolju - kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

- Sad, pitanje je kako će se on i sprovesti. Nijedna zemlja nema para za projekat. Ni Grčka, ni Makedonija, a ni mi. "Južni tok" je finansirala Rusija, a Srbija bi kasnije kroz takse to otplaćivala. Teško da mi sada možemo da dobijemo neki kredit, a mislim da ni Evropa nema novca za njega. Ne verujem da će "Gasprom" u ovom slučaju, i to su i naglasili, ponuditi i gas i gasovod.

Miler: Poštovaćemo zakone EU

Prvi čovek "Gasproma" Aleksej Miler je naznačio da će "Gasprom" raditi isključivo u skladu sa Trećim energetskim paketom.

- Kada smo odlučili da napustimo projekat "Južnog toka", bilo je mnogo spekulisanja da nismo hteli da se držimo Paketa. To su besmislice - tvrdi prvi čovek ruske gasne kompanije.

- Mi vrlo dobro poznajemo pravila Trećeg energetskog paketa. Znamo kako "Gasprom" može da radi u njegovim okvirima. Poštovaćemo pravila evropskog tržišta. Verujemo da Energetska unija ima puno dobrih ideja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik