Uskoro gradnja još tri mosta na području Beograda

Bez autora
Apr 19 2015

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Dejan Trifunović najavio je danas da će se na obilaznici oko Beograda graditi još dva mosta, kao i još jedan most preko Save za Koridor 11 kod Obrenovca. Trifunović je objasnio da će most preko Save kod Ostružnice početi da se gradi već do kraja godine, u okviru izgradnje druge trake autoputa na obilaznici oko glavnog grada. Pomenuti most biće prvo izgrađen i finansiraće se uštedom iz kredita Evropske investicione banke u vrednosti od 30 miliona evra, naveo je on i najavio da će tender za taj projekat biti raspisan u maju. Prema njegovim rečima, most na Savi kod Obrenovca gradiće se u okviru planirane koncesije na Koridoru 11, kako bi povezao prvu deonicu tog autoputa od Surčina do Obrenovca, dok će se na kraju graditi most na Dunavu kod Vinče.

Uskoro gradnja još tri mosta na području BeogradaDržavni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Dejan Trifunović najavio je danas da će se na obilaznici oko Beograda graditi još dva mosta, kao i još jedan most preko Save za Koridor 11 kod Obrenovca.

Trifunović je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da će most preko Save kod Ostružnice početi da se gradi već do kraja godine, u okviru izgradnje druge trake autoputa na obilaznici oko glavnog grada.

Pomenuti most biće prvo izgrađen i finansiraće se uštedom iz kredita Evropske investicione banke u vrednosti od 30 miliona evra, naveo je on i najavio da će tender za taj projekat biti raspisan u maju.

Prema njegovim rečima, most na Savi kod Obrenovca gradiće se u okviru planirane koncesije na Koridoru 11, kako bi povezao prvu deonicu tog autoputa od Surčina do Obrenovca, dok će se na kraju graditi most na Dunavu kod Vinče.

Trifunović je ukazao na to da u okviru prve faze obilaznice oko Beograda treba da se završi druga traka autoputa od Ostružnice do Bubanj Potoka, u dužini od 24 kilometra, za šta je potrebno približno 200 miliona evra.

Takođe, kako je dodao, obilaznica podrazumeva i gradnju autoputa od Bubanj Potoka do Vinče i Pančeva u dužini od 31 kilometar, zajedno sa drumsko-železničkim mostom preko Dunava, a prema prvim procenama ukupna vrednost radova će iznositi 470 miliona evra.

On je podsetio na to da je za završetak prve faze i realizaciju druge faze potpisan Memorandum sa kineskom kompanijom "Sinohidro", koja treba da do kraja ovog meseca dostavi ponudu za tu investiciju.

Državni sekretar je izrazio očekivanje da će projekti na obilaznici oko Beograda, koja je deo Koridora 10, biti realizovani u naredne dve godine.

Put preko obilaznice se neće naplaćivati iako je deo Koridora 10, ali ono o čemu se razmišlja jeste naplata na delu obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, potvrdio je on i dodao da predmet naplate može biti drumsko-železnički most, što je upravo motiv za investitore da ulože u taj deo radova.

Trifunović je naglasio da je druga faza gradnje obilaznice oko Beograda važna i za realizaciju projekta "Beograd na vodi" i funkcionisanje buduće glavne železničke stanice Beograda u Prokopu.

Petlja Batajnica, koja je deo obilaznice, treba da bude završena do 1. maja ove godine, a druga traka autoputa od Dobanovaca do Ostružnice do 1. juna, saopštio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik