Novi rekord japanskog „magleva“

Bez autora
Apr 19 2015

Japanski lebdeći voz postavio je novi rekord od 590 kilometara na sat, što je devet kilometara više u odnosu na prethodni rekord postavljen pre 12 godina. I to nije kraj. "Central Japan Railway" namerava da njihov voz naredne nedelje dostigne 600 kilometara na sat.Testu prilikom kog je oboren rekord prisustvovalo je 29 tehničara, koji su nadgledali sve važne parametre. Putnici, ipak, neće biti u mogućnosti da se voze ovim brzinama, jer je japanska železnica ograničila brzine komercijalnih vožnji na „samo“ 505 kilometara na sat.

Novi rekord japanskog „magleva“Japanski lebdeći voz postavio je novi rekord od 590 kilometara na sat, što je devet kilometara više u odnosu na prethodni rekord postavljen pre 12 godina. I to nije kraj. "Central Japan Railway" namerava da njihov voz naredne nedelje dostigne 600 kilometara na sat.

Testu prilikom kog je oboren rekord prisustvovalo je 29 tehničara, koji su nadgledali sve važne parametre. Putnici, ipak, neće biti u mogućnosti da se voze ovim brzinama, jer je japanska železnica ograničila brzine komercijalnih vožnji na „samo“ 505 kilometara na sat.

Uprkos ograničenju, putnici će rastojanje od Tokija do Nagoje prelaziti za 40 minuta.

Japanci se nadaju da će se uskoro dogovoriti i sa američkim vlastima da tehnologiju magnetne levitacije primene na voznu liniju od Njujorka do Vašingtona.

Lebdeći vozovi baziraju se na tehnologiji magnetne levitacije, koja stvaranjem snažnog magnetnog polja omogućava vozovima da ne dodiruju šine, što smanjuje trenje i dozvoljava postizanje velikih brzina.

Japanski premijer Šinzo Abe će, u okviru posete SAD krajem aprila, proveriti kako napreduju radovi na ultrabrzoj železničkoj liniji između San Franciska i Los Anđelesa. Vozovi maglev saobraćaće na toj relaciji od 2029. godine brzinama od 320 kilometara na sat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik