EBRD: Na jesen kredit za EPS

Bez autora
Apr 19 2015

Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je veoma angažovana u procesu restrukturiranja Elektroprivrede Srbije, na jesen će odobriti kredit od 200 miliona evra za tu namenu, izjavio je direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Beogradu Mateo Patrone. Cilj nam je da sporazum o kreditu za restrukturiranje EPS-a potpišemo definitivno u 2015. godini. Nadamo se da ćemo to moći da realizujemo u trećem tromesečju, rekao je Patrone, dodajući da je još suviše rano za priču o detaljima kredita. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će restrukturiranje EPS-a sprovoditi i u tesnoj saradnji sa Svetskom bankom koja radi procenu šta je u tom preduzeću potrebno restrukturirati u okviru stend baj aranžmana koji je početkom godine potpisan sa MMF. On je rekao da je EBRD veoma zainteresovana za proces privatizacije u Srbiji.

EBRD: Na jesen kredit za EPSEvropska banka za obnovu i razvoj, koja je veoma angažovana u procesu restrukturiranja Elektroprivrede Srbije, na jesen će odobriti kredit od 200 miliona evra za tu namenu, izjavio je direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Beogradu Mateo Patrone.

"Cilj nam je da sporazum o kreditu za restrukturiranje EPS-a potpišemo definitivno u 2015. godini. Nadamo se da ćemo to moći da realizujemo u trećem tromesečju", rekao je Patrone Tanjugu, dodajući da je još suviše rano za priču o detaljima kredita.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će restrukturiranje EPS-a sprovoditi i u tesnoj saradnji sa Svetskom bankom koja radi procenu šta je u tom preduzeću potrebno restrukturirati u okviru stend baj aranžmana koji je početkom godine potpisan sa MMF.

On je rekao da je EBRD veoma zainteresovana za proces privatizacije u Srbiji.

Upitan kakva bi mogla da bude uloga EBRD u privatizaciji Telekoma Srbija, on je rekao da je EBRD investitor, suinvestitor sa strateškim partnerom, finansijer kompanije koja pobedi na tenderu, a moguća je i kombinacija nekih od opcija.

"Rado bismo sarađivali i sa savetnikom u toj privatizaciji, francuskom kompanijom Lazard. Zadovoljni smo što je ta firma izabrana, budući da je reč o pouzdanom finansijskom savetniku", rekao je Patrone.

Govoreći o privatizaciji "Dunav osiguranja", on je rekao da proces ide po planu i da je Vlada Srbije u tom pogledu preduzela pozitivne korake.

EBRD je, kako je kazao, kada je reč o Aerodromu Nikola Tesla, spreman da podrži vladu u realizaciji tendera za koncesiju.

"Aerodrom je deo infrastrukturnog 'jaza' u Srbiji, koji utiče na zemlju. Zato je mogućnost javno-privatnog parnerstva u ovom slučaju korak u dobrom pravcu", ocenio je sagovornik Tanjuga.

U situaciji kada je zemlja započela fiskalnu konsolidaciju, efektivan način da se premosti infrastrukturni jaz je da se u to uključi i privatni sektor, smatra on.

"Beogradski aerodrom je, definitivno, savršen slučaj za javno-privatno partnerstvo, a mi smo voljni da pomognemo nadležnima. Razmišljamo da, zajedno sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama, budemo partner u tom poduhvatu. Naša ideja je da obezbedimo finansiranje i tehničku pomoć", objasnio je Patrone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik