Manjak projekata zarobio novac

Bez autora
Apr 21 2015

Višak obaveznih rezervi od dvije milijarde maraka, koji su lani banke držale na računima kod Centralne banke BiH pokazatelj je stabilnosti bankarskog sistema, ali i nedostatka kvalitetnih projekata u koje bi ovaj neiskorišćeni resurs bio uložen.Prosječna obavezna rezerva koju su komercijalne banke držale kod Centralne banke BiH u 2014. godini kretala se od 1,336 do 1,414 milijardi KM, dok je višak na računima rezervi komercijalnih banaka iznosio minimalno 1,993 milijarde, odnosno maksimalno 2,501 milijardu maraka.

Manjak projekata zarobio novacVišak obaveznih rezervi od dvije milijarde maraka, koji su lani banke držale na računima kod Centralne banke BiH pokazatelj je stabilnosti bankarskog sistema, ali i nedostatka kvalitetnih projekata u koje bi ovaj neiskorišćeni resurs bio uložen.

Prosječna obavezna rezerva koju su komercijalne banke držale kod Centralne banke BiH u 2014. godini kretala se od 1,336 do 1,414 milijardi KM, dok je višak na računima rezervi komercijalnih banaka iznosio minimalno 1,993 milijarde, odnosno maksimalno 2,501 milijardu maraka.

Na kratkoročne depozite i pozajmljena sredstva s rokom dospijeća do jedne godine primjenjuje se stopa od 10 odsto, dok se za rok dospijeća preko jedne godine primjenjuje stopa od sedam odsto. Centralna banka BiH povećanjem ili smanjenjem stope obavezne rezerve utiče na smanjenje ili povećanje kreditnog potencijala poslovnih banaka i mogućnost emitovanja kredita. Posljednja obavezna rezerva u 2014. godini iznosila je 1,401 milijardu KM, dok je vrijednost viška bila 2,274 milijarde KM.

Ekonomista Goran Radivojac smatra da bi bankari bili spremni da podrže privredu ako bi država garantovala za sigurnost novca kroz unaprijed ugovorene sigurne kreditne aranžmane.

- Presudan je angažman države na realizaciji projekata, poznatijih kao “javni radovi”, koji uključuju ulaganja u izgradnju infrastrukture, hidro ili termoelektrana - kaže Radivojac i dodaje da je saradnja privrede, države i bankara recept za angažovanje zarobljenih sredstava.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić ističe da je visok nivo viška na računu obaveznih rezervi znak dobre likvidnosti bankarskog sektora, ali i problema vezanih za ročnu strukturu depozita i nedostatak projekata u koja bi ta sredstva bila kvalitetno i sigurno uložena.
Višak

Višak na računima obaveznih rezervi banaka u 2014. povećan je u odnosu na 2013. godinu, u kojoj se njegova visina kretala od 1,585 do 2,071 milijardu KM, a obavezna rezerva u posmatranom periodu je bila od 1,263 do najviše 1,330 milijardi KM po obračunskom periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik