Saradnja s UN-om u oblasti poljoprivrede

Bez autora
Apr 21 2015

Konkurentnost u poljoprivrednom sektoru, održivo upravljanje prirodnim resursima i ruralni razvoj, ključne su oblasti saradnje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja s FAO, definisane danas potpisanim Okvirnim dokumentom. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović i zamjenik predstavnika UN FAO za Evropu i centralnu Aziju, Antonio Alonci, potpisali su danas Okvirni programski dokument (CPF) kojim su definisane prioritetne oblasti za saradnju Crne Gore sa Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu (FAO), u narednom četvorogodišnjem periodu. Alonci je posebno istakao važnost saradnje s privatnim sektorom i civilnim društvom. On je precizirao da CPF sadrži tri prioritetne oblasti razvijene u saradnji sa Ministarstvom: konkurentnost u poljoprivrednom sektoru, koji se ogleda u povećanju standarda i kreiranju politika da bi se dostigli EU standardi, održivo upravljanje prirodnim resursima, kako bi na pravi način odgovorili klimatskim promjenama i ruralni razvoj koji bi trebao da se ogleda u povećanju prihoda stanovnika tih područja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i održivog razvoja.

Saradnja s UN-om u oblasti poljoprivredeKonkurentnost u poljoprivrednom sektoru, održivo upravljanje prirodnim resursima i ruralni razvoj, ključne su oblasti saradnje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja s FAO, definisane danas potpisanim Okvirnim dokumentom.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović i zamjenik predstavnika UN FAO za Evropu i centralnu Aziju, Antonio Alonci, potpisali su danas Okvirni programski dokument (CPF) kojim su definisane prioritetne oblasti za saradnju Crne Gore sa Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu (FAO), u narednom četvorogodišnjem periodu.

Alonci je posebno istakao važnost saradnje s privatnim sektorom i civilnim društvom. On je precizirao da CPF sadrži tri prioritetne oblasti razvijene u saradnji sa Ministarstvom: konkurentnost u poljoprivrednom sektoru, koji se ogleda u povećanju standarda i kreiranju politika da bi se dostigli EU standardi, održivo upravljanje prirodnim resursima, kako bi na pravi način odgovorili klimatskim promjenama i ruralni razvoj koji bi trebao da se ogleda u povećanju prihoda stanovnika tih područja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i održivog razvoja.

Ministar Ivanović je kazao da potpisivanjem sporazuma, Crna Gora, naporedo sa procesom koji vodi u saradnji s Evropskom komisijom na polju pridruživanja EU, sada otvara novo polje saradnje - s organizacijama koje posluju u sistemu Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju.

“FAO je jedna od tih organizacija, a podsjećam da smo nedavno ugostili i predstavnike IFAD-a. Na taj način stvaramo osnove da sve ono što smo predvidjeli skoncentirišemo na jedno mjesto i transparentno pokažemo i privatnom sektoru i potencijalnim donatorima koji su to problemi koje treba rješavati u narednom periodu”, rekao je Ivanović.

Ministar se zahvalio i medijima što su podržali kampanju razvoja porodičnih domaćinstava u 2014. Iz Ministarstva poljoprivrede dodaju i da će predstavnici Crne Gore učestvovati na ministarskoj konferenciji FAO, u junu u Italiji, a nakon toga gost Crne Gore biće i predsjednik FAO, Hose Graciano De Sliva.

“Tako ćemo stvoriti i formalne osnove da sve ono što je zapisano u dokumentu bude i realizovano u naredne četiri godine”, rekao je ministar Ivanović.

On je istakao da je saradnja sa FAO odvija na nivou rješavanja pitanja od interesa za cijeli svijet – siromaštva, gladi, malih domaćinstava, kvaliteta zemljišta i sličnih. Ivanović je rekao da Crna Gora, iako mala zemlja, može dati doprinos.

“Dokumentom smo pokazali i donatorima na koji način planiramo da rješavamo probleme i šta želimo da postignemo. Hoćemo da otvorimo nova radna mjesta, pokrenemo ruralni razvoj u Crnoj Gori, još bolje iskoristimo potencijale u oblasti poljoprivrede”, zaključio je ministar Ivanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik