Bajrović: Dug ne smije rasti

Bez autora
Apr 22 2015

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH /FBiH/ Reuf Bajrović rekao je danas da dug mostarske kompanije "Aluminij" prema svim povjeriocima ne smije rasti. Bajrović je na sastanku sa članovima Uprave "Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosne" Mostar, Uprave i Nadzornog odbora "Aluminija" Mostar i predstavnicima revizorske kuće KPMG istakao da bi zajednički cilj svih učesnika sastanka trebao biti sagledavanje realne situacije i osnovna procjena, saopšteno je iz Vlade FBiH. Tema sastanka je bila izvještaj KPMG-a o trenutnom stanju u "Aluminiju", a predstavnici KPMG-a prezentovali su analizu poslovanja ove kompanije koja, zbog velikih dugovanja prema "Elektroprivredi Hrvatske Zajednice Herceg Bosne" i bankama, ima teškoća da ostane tržišno konkurentna.

Bajrović: Dug ne smije rastiMinistar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH /FBiH/ Reuf Bajrović rekao je danas da dug mostarske kompanije "Aluminij" prema svim povjeriocima ne smije rasti.

Bajrović je na sastanku sa članovima Uprave "Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg Bosne" Mostar, Uprave i Nadzornog odbora "Aluminija" Mostar i predstavnicima revizorske kuće KPMG istakao da bi zajednički cilj svih učesnika sastanka trebao biti sagledavanje realne situacije i osnovna procjena, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Tema sastanka je bila izvještaj KPMG-a o trenutnom stanju u "Aluminiju", a predstavnici KPMG-a prezentovali su analizu poslovanja ove kompanije koja, zbog velikih dugovanja prema "Elektroprivredi Hrvatske Zajednice Herceg Bosne" i bankama, ima teškoća da ostane tržišno konkurentna.

"Postizanje konsenzusa i sinergija svih u budućem djelovanju treba imati za rezultat zajedničku strategiju šta i na koji način učiniti kako bi problemi obje kompanije, koje su od strateškog značaja za FBiH, bili što brže i bolje riješeni", rekao je Bajrović.

Na sastanku je dogovoreno da do sljedećeg sastanka budu detaljno sagledane sve činjenice iz ovog izvještaja koje će dovesti do konkretnih prijedloga o očuvanju dugoročnih interesa dvije kompanije.

Biće razmotren i prijedlog da "Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosna", u okviru postojećeg sporazuma i zakonskih propisa, odobri reprogram otplate duga "Aluminija" i za narednih šest mjeseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik