EBRD i dalje kreditno podržava započete infrastrukturne projekte u KS

Bez autora
Apr 22 2015

Šef Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu Ian Brown danas je na sastanku s predstavnicima Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem iskazao spremnost te banke da i dalje kreditno podržava započete infrastrukturne projekte, te da za nastavak saradnje očekuju jasno iskazane prioritete koji bi mogli biti realizirani u naredne tri godine. Sredstvima EBRD-a u Sarajevu je u toku izgradnja južne longitudinale, završena je dionica do Hrasnog, i nastavak radova se, kako su naglasili u Ministarstvu saobraćaja KS, očekuje u jesen ove godine. U okviru obnove saobraćajnica planirani su i radovi na prvoj transverzali i to dionica od Željezničke stanice do naselja Šip, te tunel Kobilja Glava.

EBRD i dalje kreditno podržava započete infrastrukturne projekte u KSŠef Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu Ian Brown danas je na sastanku s predstavnicima Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem iskazao spremnost te banke da i dalje kreditno podržava započete infrastrukturne projekte, te da za nastavak saradnje očekuju jasno iskazane prioritete koji bi mogli biti realizirani u naredne tri godine.

Sredstvima EBRD-a u Sarajevu je u toku izgradnja južne longitudinale, završena je dionica do Hrasnog, i nastavak radova se, kako su naglasili u Ministarstvu saobraćaja KS, očekuje u jesen ove godine.

U okviru obnove saobraćajnica planirani su i radovi na prvoj transverzali i to dionica od Željezničke stanice do naselja Šip, te tunel Kobilja Glava.

Nakon prekida ugovora o finansiranju rekonstrukcije vodovodne mreže, zajednički je stav i interes da on bude obnovljen, a struka treba da predloži dinamiku radova i povlačenja sredstava.

Konaković je istakao da vodosnabdijevanje ostaje prvi prioritet Vlade KS-a kada je riječ o projektima i kreditiranju, te da su otklonili probleme koji su zaustavili realizaciju prethodnog ugovora.

- Mnoge stvari su već od ranije tehnički usaglašene, vrlo brzo možemo krenuti u ovaj projekt - rekao je Konaković.

Osim vodosnabdjevanja, najvažnije infrastrukturne potrebe koje će biti ponuđene EBRD-u na razmatranje su obnova kapaciteta na Bjelašnici, vertikalnog transporta i vještačkog zasnježivanja, te finansijske intervencije u više segemenata javnog gradskog prijevoza.

To se prevashodno odnosi na rekonstrukciju tramvajskih šina, uvođenje sistema elektronske naplate karata, uređenja stanica, i nabavke autobusa.

- Očekujemo da nam uputite zahtjeve za kreditiranje spomenutih projekata. Tu smo da vam pomognemo i oko potreba za tehničku pripremu projekata. Za nas je važno da napravite procjenu troškova, da odvojite ono što je suštinski važno od onoga što je poželjno. Vjerujem da neće biti razloga da ne nastavimo i ne proširimo našu dosadašnju dobru saradnju - poručio je direktor Brown, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik