Potpisan Sporazum o razvojnoj saradnji Srbije i Švedske

Bez autora
Apr 22 2015

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp potpisali su danas Sporazum između Republike Srbije i Kraljevine Švedske o razvojnoj saradnji za period od 2014. do 2020. godine. Joksimović je nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije objasnila da će Švedska u narednih pet godina izdvajati 12 miliona evra godišnje za razvoj programa i projekata koji se odnose na demokratiju, ljudska prava i poboljšanje životne sredine u Srbiji. Evropski put Srbije ima za cilj da unapredi život građana, ponovila je ona i ukazala na to da je Švedska pravi primer vladavine prava i poštovanja svih ljudskih i manjinskih prava. Švedska je, takođe, jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbiji, zbog čega naša zemlja ne treba da odustane od toga da joj primer za reforme bude upravo ova država, poručila je Joksimović.

Potpisan Sporazum o razvojnoj saradnji Srbije i ŠvedskeMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp potpisali su danas Sporazum između Republike Srbije i Kraljevine Švedske o razvojnoj saradnji za period od 2014. do 2020. godine.

Joksimović je nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije objasnila da će Švedska u narednih pet godina izdvajati 12 miliona evra godišnje za razvoj programa i projekata koji se odnose na demokratiju, ljudska prava i poboljšanje životne sredine u Srbiji.

Evropski put Srbije ima za cilj da unapredi život građana, ponovila je ona i ukazala na to da je Švedska pravi primer vladavine prava i poštovanja svih ljudskih i manjinskih prava.

Švedska je, takođe, jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbiji, zbog čega naša zemlja ne treba da odustane od toga da joj primer za reforme bude upravo ova država, poručila je Joksimović.

Prema njenim rečima, ukupna dosadašnja bespovratna pomoć te zemlje Srbiji od 2000. godine iznosi približno 210 miliona evra.

Asp je objasnio da Sporazum ima za cilj da utvrdi prioritetne oblasti u okviru kojih će švedska razvojna pomoć biti realizovana, ističući da je ovaj dokument veoma važan za Vladu Švedske jer potvrđuje dosadašnju odličnu saradnju dveju zemalja.

Sporazum je i dokaz privrženosti Švedske Srbiji kako bi se ona razvila i postala bolja za život građana, naglasio je on i ocenio da će projekti koji će biti realizovani olakšati ulazak Srbije u EU.

Koračaćemo uz vas do onog dana dok Srbija ne postane punopravni član EU, poručio je ambasador Švedske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik