Za otpremnine radnicima 16 milijardi dinara

Bez autora
Apr 22 2015

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je budžetom za ovu godinu predviđeno 16 milijardi dinara za otpremnine radnicima.Vulin je u Skupštini Srbije, obrazlažući izmene Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, podsetio na to da je donet Zakon o završetku privatizacije, u skladu sa kojim će određeni broj radnika morati da bude višak. On je ukazao na to da je za svakog od njih predviđen odgovarajući socijalni program i određena otpremnina, za šta je u budžetu planirano izdvajanje u iznosu od 16 milijardi dinara.

Za otpremnine radnicima 16 milijardi dinaraMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je budžetom za ovu godinu predviđeno 16 milijardi dinara za otpremnine radnicima.

Vulin je u Skupštini Srbije, obrazlažući izmene Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, podsetio na to da je donet Zakon o završetku privatizacije, u skladu sa kojim će određeni broj radnika morati da bude višak.

On je ukazao na to da je za svakog od njih predviđen odgovarajući socijalni program i određena otpremnina, za šta je u budžetu planirano izdvajanje u iznosu od 16 milijardi dinara.

Novim rešenjima se propisuje da se naknada za slučaj nezaposlenosti isplaćuje isključivo u slučaju kada je osiguranik u radnom odnosu 12 meseci neprekidno ili sa prekidima poslednjih 18 meseci, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, predložene zakonske izmene će i nezaposlenima omogućiti da aktivnije traže posao, i to kroz učešće u obukama.

Vulin je ukazao na to da se predloženim izmenama omogućava reforma Nacionalne službe za zapošljavanje u skladu sa preporukama Svetske banke, ali i potrebama tržišta rada i te službe.

On je objasnio da će svakom zaposlenom u toj službi biti određena obaveza da se konstantno obučava i usavršava, dok će broj članova njenog upravnog odbora biti smanjen sa devet na sedam.

Ministar je, predstavljajući Predlog zakona o upotrebi znakovnog jezika, istakao da u Srbiji živi 20.000 gluvih i 30.000 nagluvih osoba, zbog čega usvajanje ovog zakonskog rešenja predstavlja način za to da se osobe sa invaliditetom uključe u društvo.

Ne možemo se izboriti sa svakim hendikepom, ali sa nepravdom i diskriminacijom možemo, poručio je Vulin i podsetio na to da se predložena rešenja već primenjuju u 81 lokalnoj samoupravi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik