Partner banka lani ostvarila 1,29 milijuna kuna neto dobiti

Bez autora
Apr 23 2015

Partner banka je 2014. završila s neto dobiti od 1,29 milijuna kuna i aktivom u visini 1,45 milijarde kuna. Dobit iz poslovanja prije rezervacija iznosila je 19,3 milijuna kuna, dok je po izdvojenim rezervacijama iskazana bruto dobit u visini od 1,6 milijuna kuna. Koeficijent adekvatnosti jamstvenog kapitala na kraju 2014. je iznosio 16,21 posto, za razliku od prethodne godine kada je iznosio 14,15 posto. Najveći udio u ukupnoj aktivi Banke i dalje imaju krediti koji iznose 57 posto, dok je u 2013. taj udio iznosio 61 posto. Smanjenje udjela kredita u ukupnoj aktivi u odnosu na 2013. najvećim je dijelom posljedica povećanja rezervacija, odnosno neto principa iskazivanja bilance, te porasta ukupne aktive, navode iz Banke. Dodaju i kako je zamjetan rast izloženosti prema državi plasmane u obveznice i trezorske zapise RH.

Partner banka lani ostvarila 1,29 milijuna kuna neto dobitiPartner banka je 2014. završila s neto dobiti od 1,29 milijuna kuna i aktivom u visini 1,45 milijarde kuna.

Dobit iz poslovanja prije rezervacija iznosila je 19,3 milijuna kuna, dok je po izdvojenim rezervacijama iskazana bruto dobit u visini od 1,6 milijuna kuna.

Koeficijent adekvatnosti jamstvenog kapitala na kraju 2014. je iznosio 16,21 posto, za razliku od prethodne godine kada je iznosio 14,15 posto.

Najveći udio u ukupnoj aktivi Banke i dalje imaju krediti koji iznose 57 posto, dok je u 2013. taj udio iznosio 61 posto. Smanjenje udjela kredita u ukupnoj aktivi u

odnosu na 2013. najvećim je dijelom posljedica povećanja rezervacija, odnosno neto principa iskazivanja bilance, te porasta ukupne aktive, navode iz Banke.

Dodaju i kako je zamjetan rast izloženosti prema državi plasmane u obveznice i trezorske zapise RH.

Na strani pasive zabilježen je porast depozita klijenta za 10 posto, prvenstveno u dijelu depozita stanovništva. Naime, tijekom godine štednja građana povećana je za oko 117 milijuna kuna ili za 20 posto, čime je Banka osnažila svoju depozitnu strukturu.

Istodobno je u kreditnom poslovanju proširila svoju bazu klijenata u segmentu velikih korporativnih klijenata. Iz Banke napominju i da kvalitetna i stabilna mala i srednja poduzeća i dalje ostaju primarni segment klijentske osnovice Banke u dijelu kreditiranja.

Kamatni prihodi čine 78 posto ukupno ostvarenih prihoda od čega se 78 posto odnosi na prihode od odobrenih kredita, dok 22 posto otpada na prihode od vrijednosnih papira.

Ukupni kamatni prihodi porasli su 17 posto u odnosu na 2013. zbog promjena nastalih u aktivi, dok su kamatni troškovi veći za 12 posto. Takvo kretanje kamatnih troškova posljedica je prvenstveno povećanja depozita klijenata obzirom da kamatne stope na depozite imaju trend pada, pojašnjavaju u Banci.

Neto kamatni prihodi lani su iznosili 41,96 milijuna kuna, što je rast od 22 posto u odnosu na godinu ranije.

Značajan doprinos rezultatu banke donijeli su u protekloj godini i neto ostali nekamatni prihodi u ukupnom iznosu od 16,8 milijuna kuna, što je rast od 35 posto.

Ukupni neto prihodi dosegnuli su 64,5 milijuna kuna i veći su za 22 posto.

Ostvarena dobit iz poslovanja prije rezervacija u iznosu od 19,3 milijuna kuna predstavlja povećanje za 64 posto u odnosu na prethodnu godinu, što Partner banku čini jednom od najefikasnijih banaka mjereno operativnom efikasnošću, navodi se u priopćenju.

Također se napominje kako je Banka, kao i do sada, vrlo konzervativno primijenila sve regulatorne kriterije u pogledu rezervacija za potencijalne gubitke po plasmanima osiguranim kvalitetnim instrumentima osiguranja, a sve s ciljem očuvanja kvalitete kreditnog portfelja i stabilnosti bilance kao osnovu budućeg poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik