Prosječna neto plaća za veljaču 5.565 kuna

Bez autora
Apr 23 2015

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za veljaču ove godine iznosila je 5.565 kuna, što je 91 kunu ili nominalno 1,6 posto manje od prosjeka isplaćenog za siječanj ove godine, pokazuju u srijedu objavljeni prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS). U odnosu na veljaču prošle godine, prosječna je neto plaća za drugi mjesec ove godine bila viša za 138 kuna ili nominalno za 2,5 posto. U osvrtu na prve podatke DZS-a o plaćama za veljaču, analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) ističu kako je na mjesečnoj razini, u veljači u odnosu na siječanj, zabilježen uobičajeni pad neto plaće s obzirom na utjecaj manjeg broja radnih dana u veljači u odnosu na siječanj. Rast pak na godišnjoj razini velikim je dijelom rezultat utjecaja promjena u oporezivanju dohotka.

Prosječna neto plaća za veljaču 5.565 kunaProsječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za veljaču ove godine iznosila je 5.565 kuna, što je 91 kunu ili nominalno 1,6 posto manje od prosjeka isplaćenog za siječanj ove godine, pokazuju u srijedu objavljeni prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na veljaču prošle godine, prosječna je neto plaća za drugi mjesec ove godine bila viša za 138 kuna ili nominalno za 2,5 posto.

U osvrtu na prve podatke DZS-a o plaćama za veljaču, analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) ističu kako je na mjesečnoj razini, u veljači u odnosu na siječanj, zabilježen uobičajeni pad neto plaće s obzirom na utjecaj manjeg broja radnih dana u veljači u odnosu na siječanj.

Rast pak na godišnjoj razini velikim je dijelom rezultat utjecaja promjena u oporezivanju dohotka.

Napominjući kako su potrošačke cijene u veljači bile 0,4 posto niže nego u veljači prošle godine, analitičari HGK ističu kako je rast realne neto plaće bio nešto viši od rasta nominalne plaće te je realni rast iznosio 3 posto.

"Nakon siječnja, i u veljači je zabilježen nominalan i realan rast neto plaća na godišnjoj razini, što je dijelom rezultat utjecaja provedenih promjena u oporezivanju dohotka te deflacijskih kretanja. U nastavku godine ne očekujemo promjene u tendenciji kretanja visine plaća, na što će utjecati slab gospodarski oporavak i skromni pomaci na tržištu rada", ističu iz HGK.

Napominju pak kako će se, zbog izvršenih poreznih promjena, nastaviti povoljnije kretanje neto plaće u odnosu na bruto plaću.

Po prvim podacima DZS-a, prosječna bruto plaća u pravnim osobama za veljaču ove godine iznosila je 7.837 kuna.

U odnosu na siječanj to je 140 kuna ili 1,7 posto manje, a prema prošlogodišnjoj veljači za 28 kuna ili nominalno 0,4 posto više.

Analitičari HGK zamjećuju da Hrvatska i Slovenija, u odnosu na slične zemlje, i u veljači imaju prosječnu mjesečnu bruto plaću višu od tisuću eura (1.017 odnosno 1.516 eura). Naime, po podacima koje iznose, prosječna mjesečna bruto plaća u Poljskoj iznosila je 953 eura, u Mađarskoj 766 eura, u Crnoj Gori 732 eura, u Bosni i Hercegovini 650 eura te u Srbiji 485 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik