Pripreme za integralnu proizvodnju jagodičastog voća

Bez autora
Apr 23 2015

Udruženje malinara "Vilamet" iz Bratunca pozvalo je članove i uzgajivače jagodičastog voća iz ove, te opština Milići i Srebrenica da se prijave za integralnu proizvodnju ovog voća. Predsjednik "Vilameta" Ljubiša Alempić kaže da uzgajivači, koji se prijave za integralnu proizvodnju, treba ove godine da obave određene pripremne radnje kako bi naredne godine mogli početi takav način uzgoja maline i drugog jagodičastog voća. Alempić pojašnjava da integralna proizvodnja omogućava zaštitu i tretiranje biljaka samo dozvoljenim hemijskim sredstvima i to u propisanoj mjeri. Prema njegovim riječima, to se mora poštovati, odnosno redovno pratiti i kontrolisati da li se u praksi poštuju propisani uslovi proizvodnje. On ističe da će ova proizvodnja biti podržana od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i u narednoj godini biće dodatno uvrštena u Pravilnik o podsticajima poljoprivredne proizvodnje.

Pripreme za integralnu proizvodnju jagodičastog voćaUdruženje malinara "Vilamet" iz Bratunca pozvalo je članove i uzgajivače jagodičastog voća iz ove, te opština Milići i Srebrenica da se prijave za integralnu proizvodnju ovog voća.

Predsjednik "Vilameta" Ljubiša Alempić kaže da uzgajivači, koji se prijave za integralnu proizvodnju, treba ove godine da obave određene pripremne radnje kako bi naredne godine mogli početi takav način uzgoja maline i drugog jagodičastog voća.

Alempić pojašnjava da integralna proizvodnja omogućava zaštitu i tretiranje biljaka samo dozvoljenim hemijskim sredstvima i to u propisanoj mjeri.

Prema njegovim riječima, to se mora poštovati, odnosno redovno pratiti i kontrolisati da li se u praksi poštuju propisani uslovi proizvodnje.

On ističe da će ova proizvodnja biti podržana od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i u narednoj godini biće dodatno uvrštena u Pravilnik o podsticajima poljoprivredne proizvodnje.

Predviđa se da će u skorijoj budućnosti jedino integralna proizvodnja jagodičastog voća biti obuhvaćene podsticajem.

Uzgajivači ovog voća, koji ne budu prihvatili integralnu proizvodnju, rizikuju da u budućnosti ostanu bez premija za voće i svoju proizvodnju i egzistenciju dovedu pod znak pitanja jer je ovaj način proizvodnje jedini zakonom odobren u zemljama EU gdje se najviše izvozi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik