Benzin će samo biti skuplji!

Bez autora
Apr 23 2015

Vrtoglav pad cene sirove nafte u prošloj godini, vozači će ovih dana zaboraviti. Samo u poslednjih mesec dana barel nafte poskupeo je za 28 odsto, što se odrazilo i na cene goriva u Srbiji. Sredinom februara benzin evropremijum BMB 95 koštao je od 127,90 do maksimalno 135,90 dinara za litar, a ovih dana prosečno staje 138,90 dinara i to na gradskim pumpama, dok je na auto-putu prelazi 140 dinara. I u narednih mesec dana očekuje se da gorivo nastavi da poskupljuje za najviše tri dinara za litar. Ukoliko se trend rasta cene "crnog zlata" nastavi, a to se već najavljuje, nakon leta bi vozači morali da izdvoje i do pet dinara više za jedan litar. Cena barela američke nafte na svetskoj berzi sada iznosi 57,20 dolara, što je za 28 odsto više nego pre mesec dana, kada je koštao 44,45 dolara. U narednih godinu do dve, kažu stručnjaci, cena nafte se verovatno neće vratiti na 100 dolara po barelu, ali porast na 65 do 75 dolara se može očekivati. Na to će presudno uticati i ekonomski oporavak Evrope, ali i stabilan rast u ostatku sveta.

Benzin će samo biti skuplji!Vrtoglav pad cene sirove nafte u prošloj godini, vozači će ovih dana zaboraviti. Samo u poslednjih mesec dana barel nafte poskupeo je za 28 odsto, što se odrazilo i na cene goriva u Srbiji. Sredinom februara benzin evropremijum BMB 95 koštao je od 127,90 do maksimalno 135,90 dinara za litar, a ovih dana prosečno staje 138,90 dinara i to na gradskim pumpama, dok je na auto-putu prelazi 140 dinara.

I u narednih mesec dana očekuje se da gorivo nastavi da poskupljuje za najviše tri dinara za litar. Ukoliko se trend rasta cene "crnog zlata" nastavi, a to se već najavljuje, nakon leta bi vozači morali da izdvoje i do pet dinara više za jedan litar.

Cena barela američke nafte na svetskoj berzi sada iznosi 57,20 dolara, što je za 28 odsto više nego pre mesec dana, kada je koštao 44,45 dolara. U narednih godinu do dve, kažu stručnjaci, cena nafte se verovatno neće vratiti na 100 dolara po barelu, ali porast na 65 do 75 dolara se može očekivati. Na to će presudno uticati i ekonomski oporavak Evrope, ali i stabilan rast u ostatku sveta.

- Sadašnja niska cena nafte je zapravo privremena anomalija - rekao je Al Naimi, ministar za naftu Saudijske Arabije, države koja je najveći svetski izvoznik nafte.

- Cene će brzo porasti, čim se usklade ponuda i potražnja na globalnom nivou.

Ovaj trend preliće se i na pumpe u Srbiji, pa bi se cene goriva mogle gotovo vratiti na nivo od pre naglog pojeftinjenja.

- Od početka godine već postepeno poskupljuje nafta u svetu, pa tako i za našu zemlju, ali uz oscilacije - objašnjava Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

- Dosad su cene povećane za oko pet odsto. Veće poskupljenje neće pogoditi odmah potrošače u maloprodaji, već se skok u narednim danima biti još za oko dva procenta.

Tako, na sadašnju prosečnu cenu benzina na pumpama od 138 dinara po litru, potrošači će morati da izdvoje još nekoliko dinara za jedan litar. Ipak, stručnjaci najavljuju da poskupljenja neće zaobići pumpe u narednih pola godine.

- Na vrednost goriva ne utiče samo cena nafte već i kretanje dolara, koji se stabilizovao i počeo da pada - dodaje Mićović.

- Očekujemo da će prosečna godišnja cena nafte biti oko 56 dolara po barelu, kada se sve uskladi.

Kurs dolara prema ostalim svetskim valutama je u tesnoj vezi sa cenom nafte, tako što kada dolar jača cena nafte pada i obrnuto. U poslednjih mesec dana došlo je do slabljenja dolara, što se odmah odrazilo i na cenu "crnog zlata".

Uzroci

Nagli skok nafte na svetskom tržištu u poslednjih mesec dana uslovljen je mnogim faktorima, među kojima su nerealno pojeftinjenje u drugoj polovini prošle godine, vraćanje kursa dolara na prethodni nivo, kao i sukob u Jemenu.

Od juna prošle godine pa do januara ove cena američke nafte pala je čak 59 odsto, sa 107 na 44 dolara po barelu, što je jedan od najvećih padova u tako kratkom periodu u poslednjih desetak godina.

U Hrvatskoj rekordan skok

Cene goriva u Hrvatskoj zabeležile su najveći skok u istoriji, kada se saberu rast cena zbog akciza prethodne subote i jučerašnje poskupljenje, pa litar evrosupera sada košta od 1,33 do 1,34 evra, u zavisnosti od kompanije, objavili su elektronski mediji u Zagrebu. Prosečni rezervoar od 50 litara od juče je skuplji za čak 3,7 evra u odnosu na prošli utorak. S druge strane, auto-gas je opet jeftiniji, pa je u poslednjih šest nedelja, rezervoar od 50 litara ove vrste goriva pojeftinio ukupno 5,7 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik