Poreznici i proizvođači zajedno protiv duvanske mafije

Bez autora
Apr 23 2015

Kompanija British American Tobacco (BAT) i Poreska uprava Republike Srbije potpisale su Memorandum o razumevanju kojim su se obe strane obavezale na saradnju sa ciljem identifikacije, prevencije i onemogućavanja šverca cigareta i ostalih duvanskih proizvoda. Tanos Trimis, generalni direktor kompanije BAT za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu izrazio je veliko zadovoljstvo povodom potpisivanja memoranduma i tim povodom izjavio: „Kompanija British American Tobacco podržava napore Vlade Srbije u cilju suzbijanja sive ekonomije na tržištu duvana i duvanskih proizvoda. Memorandum o razumevanju pomoći će Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija Republike Srbije da, koristeći tehničke i tehnološke kapacitete BAT-a, lakše uđu u trag ilegalnim duvanskim proizvodima i njihovim proizvođačima.

Poreznici i proizvođači zajedno protiv duvanske mafijeKompanija British American Tobacco (BAT) i Poreska uprava Republike Srbije potpisale su Memorandum o razumevanju kojim su se obe strane obavezale na saradnju sa ciljem identifikacije, prevencije i onemogućavanja šverca cigareta i ostalih duvanskih proizvoda.

Tanos Trimis, generalni direktor kompanije BAT za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu izrazio je veliko zadovoljstvo povodom potpisivanja memoranduma i tim povodom izjavio: „Kompanija British American Tobacco podržava napore Vlade Srbije u cilju suzbijanja sive ekonomije na tržištu duvana i duvanskih proizvoda. Memorandum o razumevanju pomoći će Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija Republike Srbije da, koristeći tehničke i tehnološke kapacitete BAT-a, lakše uđu u trag ilegalnim duvanskim proizvodima i njihovim proizvođačima.

Obostrana razmena informacija doprineće suzbijanju crnog tržišta zbog kojeg budžet Srbije gubi BAT već godinama uspešno sarađuje sa Upravom carine Srbije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, a buduća saradnja sa Poreskom upravom doprineće kvalitetnijem rešavanju gorućeg problema duvanske industrije.

Sektor poreske policije iz domena „sive ekonomije“ je u proteklih 7 meseci podneo nadležnim tužilaštvima 550 krivičnih prijava protiv 713 lica, sa ukupnim iznosom izbegnutog poreza od 2.113.493.848,28 dinara, pri čemu je ostvarena protivpravna imovinska korist u iznosu od 704.037.905,84 dinara.

Od ukupno podnetih 550 krivičnih prijava u akciji suzbijanja nelegalnog prometa rezanim duvanom, koordinacijom Poreske policije sa drugim državnim organima, podneto je 304 krivičnih prijava, što predstavlja 28 odsto od ukupnog broja podnetih krivičnih prijava, protiv 336 lica. Tokom akcija privremeno je oduzeto 16,1 tona rezanog duvana, 66,2 tona duvana u listu, 233.509 paklica cigareta i 21 motorno vozilo.

U toku je postupak oduzimanja osušenog duvana pripremljenog za proizvodnju u količini od 1.338,1 tona. po osnovu čega je podneta krivična prijava u januaru 2015. godine, pri čemu je 12 lica privremeno lišeno slobode.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik