Potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi"

Bez autora
Apr 26 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik UO kompanije "Igl Hils" Muhamed Alabar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i direktor "Beograda na vodi" Aleksandar Trifunović potpisali su danas Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi". Vrednost ovog ugovora, koji bi trebalo značajno da pokrene srpsku privredu, uposli građevinsku industriju i obezbedi nova radna mesta, je oko 3,5 milijarde evra. Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Projektom “Beograd na vodi” predviđeno je da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi"Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik UO kompanije "Igl Hils" Muhamed Alabar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i direktor "Beograda na vodi" Aleksandar Trifunović potpisali su danas Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi".

Vrednost ovog ugovora, koji bi trebalo značajno da pokrene srpsku privredu, uposli građevinsku industriju i obezbedi nova radna mesta, je oko 3,5 milijarde evra.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Projektom “Beograd na vodi” predviđeno je da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Ti kapaciteti omogućavaju da na tom prostoru bude više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika.

Izgradnja prvih objekata u "Beogradu na vodi" počeće na leto ove godine i to će biti dve stambene kule koje su premijerno prikazane u Kanu, na najvećem svetskom sajmu nekretnina.

Mihajlović je nakon potpisivanja ugovora izjavila da je ovo veliki dan za Beograd i Srbiju jer će ovaj projekat budućim generacijama ostaviti moderniji, lepši i otvoreniji Beograd i Srbiju.

Srbija i Beograd grade i ovo je velika mogućnost da zaposlimo građevinsku, mašinsku i svaku drugu industriju, dodala je Mihajlović.

Ona je izrazila očekivanje da će ugovor biti realizovan u predviđenom roku.

Beograd i Srbija neće izgubiti, već samo mogu da dobiju, tako što će se ovde zaposliti građevinska industrija i što će u Beogradu da se radi, jer svaka investicija je šansa da kompanije rade i ljudi dobiju posao, dodala je potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Alabar je ocenio da ovakav projekat može da ima neverovatan efekat na ekonomski rast.

Ovo je dan koji bi trebalo da slavimo kao početak i jačanje saradnje naše dve zemlje. U radu na ovom projektu dobar uticaj može da bude i to što ćemo da pokažemo nove tehnike izgradnje i dizajn, što će biti zanimljivo. Mislim da je naša obaveza ono za šta smo se i opredelili, a to je da oživimo ovaj deo Savamale ispred naše firme i Vlade Srbije. Obećali smo Vladi da ćemo na ovom projektu koristiti najnaprednije tehnike i dizajn i to ćemo i uraditi, rekao je Alabar.

Mali je istakao da je potpisivanje ugovora važan dan za Srbiju i početak ostvarenja višedecenijskog sna, a taj projekat značajan je za budućnost glavnog grada, jer će doprineti zapošljavanju i pokrenuti privredu i građevinsku industriju.

Ovo je i početak ostvarenja višedecenijskog sna da se Beograd spusti na ovaj deo reke Save i da krenemo sa izgradnjom ovog značajnog projekta koji će promeniti perspektivu, život u Beogradu i budućnost ovog grada, ali i doprineti pokretanju naše građevinske industrije, privrede, zapošljavanju i otvaranju novih radnih mesta, naveo je gradonačelnik Beograda.

On je ukazao da je ovaj projekat važan i zbog toga što pokazujemo da smo stvorili pozitivno investiciono okruženje, da možemo da privučemo velike investitore i da ih zadržimo i zahvalio Alabaru što je odlučio da deo svog novca, znanja i vremena uloži u Srbiji.

Ukazujući na značaj projekta, gradonačelnik Beograda je rekao i da nema nijednog tako velikog projekta koji se realizuje u Evropi.

“Beograd na vodi” je najveći projekat ovog tipa ne samo u regionu već i u Evropi i treba da budemo ponosni što se nalazi baš u našoj zemlji, naglasio je gradonačelnik Beograda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik