Nabavka 27 novih dizel motornih vozova iz ruskog kredita

Bez autora
Apr 26 2015

Generalni direktori „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić i „RŽD Internešnl“ Sergej Pavlov potpisali su Aneks 5 osnovnog ugovora o ruskom kreditu za modernizaciju srpskih železnica, kojim je predviđena nabavka 27 novih dizel motornih vozova serije 711 i glavnih komponenti od ruskog proizvođača „Metrovagonmaša“ u ukupnoj vrednosti od 100 miliona dolara. Ovaj Aneks stupiće na snagu kada se dobiju saglasnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva finansija Republike Srbije, kao i Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije. Pored toga, neophodno je i da „Železnice Srbije“ dobiju bankarske garancije „RŽD Internešnl“ i „Metrovagonmaša“, kao i da uplate avans od 15 odsto vrednosti Aneksa. Očekujemo da će sve aktivnosti u vezi sa Aneksom 5 biti realizovane tokom maja, nakon čega će stupiti na snagu, izjavio je generalni direktor „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić, nakon potpisivanja Aneksa 5 osnovnog ugovora o ruskom kreditu za modernizaciju srpskih železnica.

Nabavka 27 novih dizel motornih vozova iz ruskog kreditaGeneralni direktori „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić i „RŽD Internešnl“ Sergej Pavlov potpisali su Aneks 5 osnovnog ugovora o ruskom kreditu za modernizaciju srpskih železnica, kojim je predviđena nabavka 27 novih dizel motornih vozova serije 711 i glavnih komponenti od ruskog proizvođača „Metrovagonmaša“ u ukupnoj vrednosti od 100 miliona dolara.

Ovaj Aneks stupiće na snagu kada se dobiju saglasnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva finansija Republike Srbije, kao i Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije. Pored toga, neophodno je i da „Železnice Srbije“ dobiju bankarske garancije „RŽD Internešnl“ i „Metrovagonmaša“, kao i da uplate avans od 15 odsto vrednosti Aneksa. Očekujemo da će sve aktivnosti u vezi sa Aneksom 5 biti realizovane tokom maja, nakon čega će stupiti na snagu, izjavio je generalni direktor „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić, nakon potpisivanja Aneksa 5 osnovnog ugovora o ruskom kreditu za modernizaciju srpskih železnica.

Prema odredbama potpisanog Aneksa 5 osnovnog ugovora, isporuka prva 2 nova dizel motorna voza predviđena je u roku od 456 dana, a zadnje, 27. garniture u roku od 846 dana od stupanja na snagu ovog dokumenta.

I pored ugovornih obaveza, imamo nezvanična uveravanja od ruskog proizvođača vozova da će prve dve nove dizel motorne garniture srpskim železnicama biti isporučene već u zadnjem kvartalu ove godine. Ukoliko se ove najave obistine, biće to veliki doprinos ruskih partnera unapređenju putničkog saobraćaja i celokupnoj modernizaciji železnice u Srbiji, najavio je Stojčić.

Osim 27 novih dizel motornih vozova po ceni od 3 miliona 607 hiljada dolara po garnituri, ugovorena je i nabavka rezervnih delova i komponenti u vrednosti od 2 miliona 611 hiljada dolara, u skladu sa potrebama srpskih železnica i po cenama koje su prihvatljive za „Železnice Srbije“.

Ovo je već treći projekat iz ruskog kredita čija je realizacija započela u ovoj godini, nakon što su u prethodna dva meseca već započeli radovi na modernizaciji deonica Ruma – Golubinci i Sopot Kosmajski – Kovačevac.   

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik