Radovi na robnoj kući "Ikea" početkom leta

Bez autora
Apr 26 2015

Početak radova na izgradnji robne kuće kompanije "Ikea" u Beogradu očekuje se tokom leta, kaže državni sekretar Dejan Trifunović. U resornom ministarstvu tvrde da izmeštanje naplatne rampe Bubanj potok nije uslov da "Ikea" dobije građevinsku dozvolu. Dejan Trifunović je naglasio da Ministarstvo čini sve da kompanija "Ikea" otvori prvu robnu kuću u Beogradu od pet planiranih u Srbiji. U proteklih nekoliko meseci, otkad je potpisan memorandum, završene su sve pripremne aktivnosti, izdata je lokacijska dozvola i sada isključivo zavisi od 'Ikee' kada će aplicirati za građevinsku, rekao je Trifunović u Čačku. Prema njegovim rečima, sve predviđene aktivnosti sprovede se u roku, poput izmeštanja naplatne rampe koje je povezano sa ovim projektom. Najavio je da će projekat biti na republičkoj revizornoj komisiji u sredu, 29. aprila, tender objavljen u maju, a početak radova se očekuje tokom leta i biće završen najkasnije do septembra 2016. godine.

Radovi na robnoj kući "Ikea" početkom letaPočetak radova na izgradnji robne kuće kompanije "Ikea" u Beogradu očekuje se tokom leta, kaže državni sekretar Dejan Trifunović. U resornom ministarstvu tvrde da izmeštanje naplatne rampe Bubanj potok nije uslov da "Ikea" dobije građevinsku dozvolu.

Dejan Trifunović je naglasio da Ministarstvo čini sve da kompanija "Ikea" otvori prvu robnu kuću u Beogradu od pet planiranih u Srbiji.

"U proteklih nekoliko meseci, otkad je potpisan memorandum, završene su sve pripremne aktivnosti, izdata je lokacijska dozvola i sada isključivo zavisi od 'Ikee' kada će aplicirati za građevinsku", rekao je Trifunović Tanjugu u Čačku.

Prema njegovim rečima, sve predviđene aktivnosti sprovede se u roku, poput izmeštanja naplatne rampe koje je povezano sa ovim projektom.

Najavio je da će projekat biti na republičkoj revizornoj komisiji u sredu, 29. aprila, tender objavljen u maju, a početak radova se očekuje tokom leta i biće završen najkasnije do septembra 2016. godine.

Trifunović je rekao da je otvaranje prve "Ikeine" robne kuće u Beogradu predviđeno za novembar 2016. godine.

"Resorno ministarstvo je koordinator čitavog procesa i sve aktivnosti su potpuno usaglašene prema potpisanom memorandumu", zaključio je Trifunović.

Izmeštanje napletne rampe nije uslov

Prethodno je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo da izmeštanje naplatne rampe u Bubanj potoku nije uslov da "Ikea" dobije građevinsku dozvolu.

Imovinsko-pravni odnosi su rešeni i izdavanje dozvole zavisi isključivo od brzine kojom će ta kompanija podneti zahtev i ispuniti zakonske uslove, navode iz ministarstva.

"Izmeštanje naplatne stanice Bubanj potok teče po planu, to je potrebno uraditi pre izdavanja upotrebne dozvole, ali nije uslov da bi se dobila i građevinska dozvola, kako se navodi u pojedinim medijima. Od kompanije 'Ikea' se zahteva da do izdavanja građevinske dozvole izradi Elaborat o privremenom izmeštanju i odvođenju voda, dok traju radovi na izgradnji robne kuće", navodi ministarstvo.

Istaknuto je da se, između ostalog, to navodi i u Ugovoru koji je kompanija potpisala sa Republikom Srbije, kažu u ministarstvu.

U interesu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ali i čitave vlade je da se ovaj dokument što pre dostavi kako bi se stekli uslovi za početak realizacije ovog projekta.

Ministarstvo je od početka posvećeno cilju da "Ikea" u najkraćem roku dobije sve potrebne dozvole, što kompaniji i omogućava novi Zakon o planiranju i izgradnji, kaže se u saopštenju.

Ipak, zakon kao i odredbe ugovora zaključenog sa ovom kompanijom moraju biti u potpunosti ispoštovane.

Lokacijski uslovi za objekat su izdati i sada izdavanje građevinske dozvole zavisi isključivo od brzine kojom kompanija podnese zahtev uz podnošenje svih potrebnih zakonom propisanih uslova, a pre svega elaborata i projekta za građevinsku dozvolu, jer su imovinsko-pravni odnosi rešeni.

Sa stanovišta ministarstva i Grada Beograda, ne postoje nikakve administrativne prepreke da, po dostavljanju projektne dokumentacije, građevinska dozvola za robnu kuću u Bubanj Potoku, bude izdata.

Memorandum o saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Beograda i kompanije "Ikea", potpisan 3. oktobra 2014. godine, prvi je takav dokument posle 22 godine, otkada je "Ikea" prvi put pokazala interes za ulaganje u Srbiju.

To najbolje pokazuje ozbiljnost i posvećenost sa kojom ministarstvo radi na stvaranju uslova za realizaciju ove investicije, navedeno je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik