Montenegro Airlines priznao gubitak od 9,5 miliona eura

Bez autora
Apr 27 2015

Menadžment nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines potvrdio je nedavno pisanje Dnevnih novina i zvanično saopštio da je prošla godina završena sa 9,5 miliona eura gubitka. Izvršni direktor MA Živko Banjević kazao je za RTCG da se od ukupnog gubitka 2,5 miliona eura odnosi na negativne kursne razlike. Od maja 2014. kompanija iznajmljuje četvrti avion tipa 'Embraer' po ugovoru koji je sklopljen još 2011. godine. Na primjer, samo ti troškovi do kraja 2014. iznosili su blizu dva milona eura, rekao je Banjević. Na gubitke su između ostalog uticale i činjenice da je beogradski aerodrom MA ukinuo godišnji popust od 700.000 eura, a milion je izgubljen jer nije dobijena obećana dozvola za letove prema Bakuu.

Montenegro Airlines priznao gubitak od 9,5 miliona euraMenadžment nacionalne avio-kompanije Montenegro Airlines potvrdio je nedavno pisanje Dnevnih novina i zvanično saopštio da je prošla godina završena sa 9,5 miliona eura gubitka.

Izvršni direktor MA Živko Banjević kazao je za RTCG da se od ukupnog gubitka 2,5 miliona eura odnosi na negativne kursne razlike.

"Od maja 2014. kompanija iznajmljuje četvrti avion tipa 'Embraer' po ugovoru koji je sklopljen još 2011. godine. Na primjer, samo ti troškovi do kraja 2014. iznosili su blizu dva milona eura", rekao je Banjević. Na gubitke su između ostalog uticale i činjenice da je beogradski aerodrom MA ukinuo godišnji popust od 700.000 eura, a milion je izgubljen jer nije dobijena obećana dozvola za letove prema Bakuu.

Gubitak nacionalnog avioprevoznika umanjila je Vlada koja je i ove godine kao i prethodne dvije pomogla Montenegro Airlines sa 3,7 miliona eura. Za tri godine, uključujući i ovu, Vlada je preuzela dugovanje crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika u ukupnom iznosu od 11,1 miliona eura. Za preuzeti dug Vlada je dobijala dodatne akcije ove kompanije. Problem je, kako su ranije crnogorski mediji objavili, taj što Vlada preuzima akcije koje ne vrijede ništa, odnosno imaju negativnu vrijednost. Trenutno, kako je objavljeno na Montenegro berzi, Vlada Crne Gore posjeduje 99,9085 odsto akcija Montenegro Airlinesa.

Shodno zakonu, završni obračun Montenegro erlajnsa morao je biti predat Poreskoj upravi Crne Gore do 31. marta. Nakon toga, izvještaj se upućuje Vladi, koja na prvoj sljedećoj sjednici raspravlja o njemu i donosi odluku o njegovom usvajanju. Iako je rok za predaju finansijskog izvještaja bio posljednji dan marta, nacionalni avio-prevoznik još nije dostavio završni obračun Poreskoj upravi, niti je o njemu Vlada dala svoje mišljenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik