U Hrvatskoj u padu rad na crno

Bez autora
Apr 27 2015

U Hrvatskoj je rad na crno u padu i prošle godine je zabilježeno više 500 takvih slučajeva manje nego proteklih godina, izjavila je u Dubrovniku Gordana Grizelj Portner, načelnica Sektora za nadzor u području radnih odnosa Inspektorata rada. Odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu međunarodne konferencije Europski okvir suzbijanja neprijavljenog rada Grizelj Portner je istaknula kako su prošle godine otkrivena 774 slučaja rada na crno hrvatskih državljana, te 93 slučaja u kojima su stranci zatečeni bez radnih dozvola. Napomenula je da je tri godine prije toga u prosjeku bilo oko 1300 slučajava neprijavljenih radnika iz Hrvatske i 384 slučaja nezakonitog rada stranaca na teritoriju Hrvatske. Grizelj Portner naglasila je kako su kazne za nesklapanje ugovora o radu od najmanje 7.000 kuna za fizičke osobe do najviše 100.000 kuna za pravne osobe, te kako je u pripremi 40-ak natječaja za inspektore rada kojih je u Hrvatskoj trenutačno 222.

U Hrvatskoj u padu rad na crnoU Hrvatskoj je rad na crno u padu i prošle godine je zabilježeno više 500 takvih slučajeva manje nego proteklih godina, izjavila je u Dubrovniku Gordana Grizelj Portner, načelnica Sektora za nadzor u području radnih odnosa Inspektorata rada.

Odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu međunarodne konferencije Europski okvir suzbijanja neprijavljenog rada Grizelj Portner je istaknula kako su prošle godine otkrivena 774 slučaja rada na crno hrvatskih državljana, te 93 slučaja u kojima su stranci zatečeni bez radnih dozvola.

Napomenula je da je tri godine prije toga u prosjeku bilo oko 1300 slučajava neprijavljenih radnika iz Hrvatske i 384 slučaja nezakonitog rada stranaca na teritoriju Hrvatske.

Grizelj Portner naglasila je kako su kazne za nesklapanje ugovora o radu od najmanje 7.000 kuna za fizičke osobe do najviše 100.000 kuna za pravne osobe, te kako je u pripremi 40-ak natječaja za inspektore rada kojih je u Hrvatskoj trenutačno 222.

Otvaranju konferencije u Dubrovniku je nazočila i potpredsjednika Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je novinarima izjavila da problem rada na crno tišti većinu zemalja EU.

Neprijavljeni rad je problem za državu i za radnika. Kriza je mnoge radnike natjerala da radno mjesto prihvaćaju bez prijavljivanja. Rad na crno bude dobro kratkoročno rješenje za radnika, ali nema uplata doprinosa, nema mirovine u poznim godinama i tada plaćate najveću cijenu rada na crno, rekla je Opačić, dodavši kako onda dolazi do situacija u kojima mirovine nisu dovoljne za pokriće najosnovnijih životnih troškova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik