Gotovo 70 odsto softvera - piratsko

Bez autora
Apr 27 2015

Gotovo 70 odsto softvera instaliranog na računare u Srbiji nema odgovarajuće licence, a vrednost tog piratskog softvera je 70 miliona dolara, rečeno je danas na konferenciji "Srbija na svetskoj mapi-sprovođenje prava intelektualne svojine. Zaštita prava intelektualne svojine u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou i ta oblast će i dalje biti u fokusu u okviru pregovora sa Evropskom unijom, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. On je rekao da su administrativni kapaciteti Srbije u institucijama koje se bave zaštitom prava intelektualne svojine dobre, ali da se mora više raditi na primeni zakona i regulativa u praksi. Devenport je, na konferenciji o intelektualnoj svojini u Privrednoj komori Srboije, rekao da bi tržišne inspekcije, carina, poreska uprava i sudovi trebalo efikasnije da primenjuju pravila iz te oblasti u praksi.

Gotovo 70 odsto softvera - piratskoGotovo 70 odsto softvera instaliranog na računare u Srbiji nema odgovarajuće licence, a vrednost tog piratskog softvera je 70 miliona dolara, rečeno je danas na konferenciji "Srbija na svetskoj mapi-sprovođenje prava intelektualne svojine.

Zaštita prava intelektualne svojine u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou i ta oblast će i dalje biti u fokusu u okviru pregovora sa Evropskom unijom, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. O

n je rekao da su administrativni kapaciteti Srbije u institucijama koje se bave zaštitom prava intelektualne svojine dobre, ali da se mora više raditi na primeni zakona i regulativa u praksi.

Devenport je, na konferenciji o intelektualnoj svojini u Privrednoj komori Srboije, rekao da bi tržišne inspekcije, carina, poreska uprava i sudovi trebalo efikasnije da primenjuju pravila iz te oblasti u praksi.

Predstavljajući tvining projekat EU "Sprovođenje prava intelektualne svojine", Devenport je rekao da je EU za program zaštite intelektualne svojine u Srbiji izdvojila 2,8 miliona evra, a da je tvining projekat deo tog paketa pomoći.

On je ukazao da trenutni nivo zaštite intelektualne svojine u Srbiji nije nešto sa čime možemo da budemo zadovoljni i da do 2018. godine treba da uskladimo tu oblast sa standarima EU.

Devenport je naveo da će se nastavak usklađivanja odvijati u okviru pregovora sa EU u poglavlju sedam. EU, dodao je on, pozdravlja napore Vlade Srbije u borbi protiv sive ekonomije u toj oblasti.

Devenport je pozitivno ocenio projekat i kampanju Ministarstva trgovine u kojem je poruka potrošačima bila da se kupuju originalni proizvodi, a ne falsifikati koji, na kraju, kada se sve sumira, koštaju više. On je dodao i da je EU donirala Srbiji opremi za uništavanje falsifikovane robe, i najavio da će sutra prisustvovati akciji unišštavanja falsifikata koji mogu da štete zdravlju građana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik