Budi se novi IT centar u Srbiji

Bez autora
Apr 27 2015

Da je teško pronaći posao u Srbiji mogu da se požale svi osim programera koji mesečno dobiju 3 do 4 ponude za posao. Potrebno im je samo iskustvo. Među najtraženijim profilima su i stručnjaci iz oblasti finansija, računovodstva i marketinga. Slede ih inženjeri elektrotehnike, mašinstva i građevine, a poslednjih nekoliko godina primetan je značajan porast tražnje za kadrovima u oblasti proizvodnje. Kao najznačajniji IT centri u našoj zemlji izdvajaju se Beograd i Novi Sad, a u poslednje vreme sve češće i Niš kao interesantna lokacija za IT start up kompanije, rekao je Aleksandar Hangimana, generalni direktor ManpowerGroup za Srbiju. Otvaranje fabrika u Srbiji, kako u automobilskoj, tako i u drugim industrijama dovelo je do masovnijih zapošljavanja kadrova na operativnim pozicijama, kao što su Proizvodni inženjeri, Inženjeri kvaliteta, Inženjeri za bezbednost i zdravlje na radu, Inženjeri održavanja i drugi.

Budi se novi IT centar u SrbijiDa je teško pronaći posao u Srbiji mogu da se požale svi osim programera koji mesečno dobiju 3 do 4 ponude za posao. Potrebno im je samo iskustvo.

Među najtraženijim profilima su i stručnjaci iz oblasti finansija, računovodstva i marketinga. Slede ih inženjeri elektrotehnike, mašinstva i građevine, a poslednjih nekoliko godina primetan je značajan porast tražnje za kadrovima u oblasti proizvodnje.

„Kao najznačajniji IT centri u našoj zemlji izdvajaju se Beograd i Novi Sad, a u poslednje vreme sve češće i Niš kao interesantna lokacija za IT start up kompanije“, rekao je Aleksandar Hangimana, generalni direktor ManpowerGroup za Srbiju.

Otvaranje fabrika u Srbiji, kako u automobilskoj, tako i u drugim industrijama dovelo je do masovnijih zapošljavanja kadrova na operativnim pozicijama, kao što su Proizvodni inženjeri, Inženjeri kvaliteta, Inženjeri za bezbednost i zdravlje na radu, Inženjeri održavanja i drugi.

Budući da se fabrike otvaraju van većih gradova, tržište je uslovilo i sve češću migraciju eksperata iz Beograda i Novog Sada u gradove i opštine u kojima se razvija industrija kao što su Kragujevac, Subotica, Inđija, Pećinci i drugi, što smatramo pozitivnim trendom.

Iako je stopa nezaposlenosti u Srbiji izuzetno visoka, poslodavci često imaju izazov da na tržištu rada pronađu stručnjake sa određenim iskustvom, specifičnim kvalifikacijama, znanjima, licencama, i slično.

Ovi kadrovi najčešće su deficitarni na tržištu rada i već zaposleni kod drugog poslodavca, te se kompanije neretko bore na tržištu da privuku i zadrže kvalifikovane stručnjake.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik