Ericsson NT: Neto dobit pala 26%, marža smanjena

Bez autora
Apr 28 2015

Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvario neto dobit od 25,2 milijuna kuna, što je 26 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. To predstavlja 8,1% povrata od prodaje. Bruto marža niža je u odnosu na prethodnu godinu, kao posljedica promjene u asortimanu (porast usluga Ericssonu) te kontinuiranog pritiska na cijene od operatora. Prodajni i administrativni troškovi manji su 18% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Snažno smo usmjereni na učinkovitost obrtnog kapitala i konverziju novca. Ostvaren je novčani tok od poslovnih aktivnosti od 50,7 milijuna kuna što rezultira visokom stopom konverzije novca od 130%. Novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem tromjesečja iznose 269,7 milijuna kuna.

Ericsson NT: Neto dobit pala 26%, marža smanjenaEricsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvario neto dobit od 25,2 milijuna kuna, što je 26 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

To predstavlja 8,1% povrata od prodaje. Bruto marža niža je u odnosu na prethodnu godinu, kao posljedica promjene u asortimanu (porast usluga Ericssonu) te kontinuiranog pritiska na cijene od operatora. Prodajni i administrativni troškovi manji su 18% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Snažno smo usmjereni na učinkovitost obrtnog kapitala i konverziju novca. Ostvaren je novčani tok od poslovnih aktivnosti od 50,7 milijuna kuna što rezultira visokom stopom konverzije novca od 130%. Novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem tromjesečja iznose 269,7 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje iznose 309,2 milijuna kuna (1. tromjesečje 2014.: 315,4 milijuna kuna), 2% manji u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 19,1%, usluge za Ericsson 59%, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 21,9%.

Prodaja u segmentu mreža iznosi 138,4 milijuna kuna (44,8% ukupnih prihoda od prodaje), u segmentu usluga 155,9 milijuna kuna (50,4% ukupnih prihoda od prodaje), a u segmentu rješenja podrške 14,9 milijuna kuna (4,8% ukupnih prihoda od prodaje).

Bruto dobit iznosi 46,1 milijun kuna (1. tromjesečje 2014.: 56,2 milijuna kuna), što je smanjenje od 18% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Bruto marža bilježi pad na 14,9% (1. tromjesečje 2014.: 17,8%), ponajprije zbog promjene u asortimanu prodanih proizvoda i usluga..

Prodajni i administrativni troškovi smanjeni su 18% na 21 milijun kuna (1. tromjesečje 2014.: 25,5 milijuna kuna). Operativna dobit bilježi smanjenje od 22% te iznosi 24,2 milijuna kuna (1. tromjesečje 2014.: 31,1 milijun kuna).

Dobit od financijskih aktivnosti iznosi 1 milijun kuna (1. tromjesečje 2014.: 3 milijuna kuna) zbog manjeg iznosa imovine raspoložive za ulaganje te manjih prinosa na tržištu.

Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu na dan 31. ožujka 2015. godine iznose 269,7 milijuna kuna (35,8% ukupne imovine), dok su krajem 2014. godine iznosila 231,0 milijuna kuna (33,0% ukupne imovine).

Kompanija ima zdravu bilancu s ukupnom imovinom od 752,7 milijuna kuna. Udio vlastitog kapitala u ukupnoj imovini iznosi solidnih 48%.

S povezanim društvima ostvarena je prodaja proizvoda i usluga u iznosu od 167,7 milijuna kuna (1. tromjesečje 2014.: 133,1 milijun kuna), dok nabava proizvoda i usluga iznosi 80,9 milijuna kuna (1. tromjesečje 2014.: 93,8 milijuna kuna).

Stanje potraživanja prema povezanim društvima na dan 31. ožujka 2015. iznosi 73,5 milijuna kuna (kraj 2014. godine: 86,6 milijuna kuna), a stanje obveza 58,8 milijuna kuna (kraj 2014.: 46,5 milijuna kuna).

Poslovna situacija na glavnim tržištima

Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 59 milijuna kuna prihoda od prodaje, 45% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pad prihoda prvenstveno je posljedica promjene u dinamici ulaganja operatera. Očekuju se kapitalna ulaganja operatora u modernizaciju i optimizaciju mreža a usmjerenost operatora prema efikasnijem poslovanju ukazuje na trend izdvajanja izgradnje i održavanja telekomunikacijske mreže (upravljane usluge).
Tijekom prvog tromjesečja nastavljena je suradnja sa strateškim partnerom Vipnetom ponajviše kroz širenje i modernizaciju radio pristupne i transportne telekom mreže. Također se provode brojna testiranja novih funkcionalnosti u različitim područjima jezgrene i pristupne mreže koja doprinose povećanoj kvaliteti i novim uslugama za krajnje korisnike.

S Hrvatskim Telekomom (HT) radimo na strateškim projektima razvoja mreže i usluga. U tijeku je realizacija uvođenja međunarodnog DT IMS tehnološkog centra, koji će pružati usluge drugim operatorima DT grupe u regiji. Poslovnu suradnju s HT-om u prvom tromjesečju obilježio je nastavak implementacije MPLS (Multi-Protocol Label Switching) arhitekture u jezgrenoj, pristupnoj te rubnim dijelovima IP mreže, kao i razvijanje poslovne suradnje s ISKON-om u području pružanja usluga podrške. Tromjesečje je obilježeno i uspješnom isporukom usluga izgradnje i održavanja telekomunikacijske infrastrukture.

Iako nismo izabrani za projekt modernizacije 3G mreže, s mobilnim operatorom Tele2 nastavili smo solidno poslovati. Tijekom prvog tromjesečja kontinuirano se radilo na unapređenju jezgrene mrežne infrastrukture. Posebna pozornost dana je daljnjem proširenju postojećih kapaciteta te uvođenju novih funkcionalnosti sa ciljem ponude novih usluga umreženog društva te povećanja funkcionalne pouzdanosti.

Na području ICT rješenja za poslovni segment industriju i društvo, s Ministarstvom pravosuđa i Državnom geodetskom upravom potpisan je ugovor za nadogradnju i širenje Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Projekt je financiran sredstvima Svjetske banke i predstavlja nastavak prethodnog ugovora usmjerenog na razvoj i širenje sustava čime ZIS postaje cjeloviti alat koji integrira digitalizirane podatke iz zemljišnih knjiga i katastra za područje Republike Hrvatske. Nadalje, s HZZO-om i HAKOM-om potpisan je ugovor vezan za daljnju informatizaciju poslovnih procesa u eZdravstvu (eNjega / eTerapija).

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje iznose 67,7 milijuna kuna, 13% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je prije svega rezultat realizacije projekata dogovorenih u prošloj godini. Politička i gospodarska neizvjesnost u regiji i šire prisutna je i dalje, što utječe na investicijski ciklus operatora te odgađanje natječaja.

Na tržištima Jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo) prihodi od prodaje veći su 13% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 44,2 milijuna kuna.

Na bosansko-hercegovačkom tržištu nastavljena je suradnja s operatorima BH Telecomom i HT Mostarom u području modernizacije mobilnih mreža s naglaskom na nove funkcionalnosti mobilnog širokopojasnog pristupa internetu. Na crnogorskom tržištu s Crnogorskim Telekomom uspješno smo demonstrirali LTE Advanced tehnologiju koja omogućuje veći kapacitet mreže i unaprjeđenje korisničkog doživljaja uz brzine prijenosa podataka u silaznoj vezi do 300 Mb/s.

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država prihodi od prodaje iznose 23,5 milijuna kuna, što je porast od 19% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U tijeku su aktivnosti na projektima modernizacije i izgradnje mobilnih mreža s nekoliko ključnih kupaca.

Na Ericssonovu tržištu ostvareno je 182,5 milijuna kuna prihoda od prodaje, porast od 22,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Glavna skupština Ericssona Nikole Tesle održat će se 2. lipnja 2015. godine. Na skupštini imaju pravo sudjelovati svi dioničari, odnosno njihovi opunomoćenici, koji se najkasnije do 26. svibnja 2015. godine prijave za sudjelovanje. Pravo na dividendu u ukupnom iznosu od 90 kuna po dionici (20 kuna redovna i 70 kuna izvanredna dividenda) imaju dioničari koji će na dan 9. lipnja 2015. godine imati na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Prvi dan od kojeg se dionicom trguje bez prava na dividendu (ex dividend date) je 8. lipnja 2015. godine. Dividenda će se isplatiti 19. lipnja 2015. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik