Na odmor najčešće privatnim vozilom

Bez autora
Apr 28 2015

Prometna povezqnost važan je segment turističke ponude, ali i ona ovisi o frenventnosti kretanja turista. Linije - ceste, avioprijevoz, brodski prijevoz - svoju isplativost imaju samo u slučaju dovoljnog broja turista. Istraživanje Državnog zavoda za statistiku "Turistička aktivnost domaćeg stanovništva" pokazuje kako je prije dvije godine ostvareno 21,3 milijuna putovanja stanovnika Hrvatske u dobi od 15 i više godina u 2013. godini, od toga u Hrvatsku 74%, a u inozemstvo 26%. Podaci pokazuju i kako su 22,0 milijarde kuna iznosili ukupni izdaci na tim putovanjima, od čega je 48% vezano uz putovanja u Hrvatsku, a 52% uz putovanja u inozemstvo. Ova brojka ukazuje na potencijal koji za turizam pruža dobra prometna povezanost, a 6,2 milijuna višednevnih putovanja oostvarenih u Hrvatskoj, na kojima su izdaci iznosili 7,2 milijarde kuna dodatno podebljava tu činjenicu.

Na odmor najčešće privatnim vozilomPrometna povezqnost važan je segment turističke ponude, ali i ona ovisi o frenventnosti kretanja turista. Linije - ceste, avioprijevoz, brodski prijevoz - svoju isplativost imaju samo u slučaju dovoljnog broja turista.

Istraživanje Državnog zavoda za statistiku "Turistička aktivnost domaćeg stanovništva" pokazuje kako je prije dvije godine ostvareno 21,3 milijuna putovanja stanovnika Hrvatske u dobi od 15 i više godina u 2013. godini, od toga u Hrvatsku 74%, a u inozemstvo 26%.  Podaci pokazuju i kako su 22,0 milijarde kuna iznosili ukupni izdaci na tim putovanjima, od čega je 48% vezano uz putovanja u Hrvatsku, a 52% uz putovanja u inozemstvo. Ova brojka ukazuje na potencijal koji za turizam pruža dobra prometna povezanost, a 6,2 milijuna višednevnih putovanja oostvarenih u Hrvatskoj, na kojima su izdaci iznosili 7,2 milijarde kuna dodatno podebljava tu činjenicu.

Istraživanje također pokazuje da je 2013. godine bilo 9,6 milijuna jednodnevnih putovanja ostvarenih u Hrvatskoj, na kojima su izdaci iznosili 3,4 milijarde kuna. Podaci pokazujuda je stanovnika Hrvatske 1,8 milijuna bilo na višednevnom putovanju (49,5%) u 2013.,1,7 milijuna bilo je na višednevnom privatnom putovanju (47,1%), a 1,1 milijun osoba bilo je na privatnom putovanju s četiri i više noćenja (29,5%).  Od tog broja 859 tisuća osoba (23,6%) bilo je na putovanju u Hrvatskoj, a 391 tisuća (10,8%) na putovanju u inozemstvu.

I njihova dužina boravka i putovanja ukazuje na pozitivne trendove. Naime, 398 tisuća osoba bilo je na višednevnom poslovnom putovanju (10,9% svih stanovnika u dobi od 15 i više godina). Inače, glavni razlog neodlaska na višednevno putovanje u 2013. godini bio je nedostatak fi nancijskih sredstava (za 54% stanovnika koji nisu putovali). U 2013. godini ostvareno je i povećanje višednevnih putovanja. Oko 7,7 milijuna privatnih putovanja ostvareno je u 2013. godini, od čega 5,4 milijuna putovanja u Hrvatskoj i 2,4 milijuna putovanja u inozemstvo.

Rastao je i broj noćenja. Ostvareno je 43,7 milijuna noćenja na tim putovanjima, 12,5 milijarde kuna iznose ukupni izdaci na tim putovanjima, 2,7 milijuna privatnih putovanja motivirano je posjetom rodbini i prijateljima, a 1,6 milijuna putovanja odmorom na moru. Prijevozna sredstva bila su šarolika, ali ipak su prevladali privatni automobili. Na 5,2 milijuna putovanja odlazi se osobnim automobilom, na a 1,5 milijuna putovanja autobusom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik