Puštena u pogon mašina za uništavanje falsifikovane robe

Bez autora
Apr 28 2015

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovać i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Majkl Devenport pustili su u pogon mašinu za uništavanje falsifikovane robe u skladištu Tržišne inspekcije u Beogradu. Ova višefuntcionalna mašina, omogućava tržišnoj inspekciji pravilno postupanje sa falsifikovanom robom na način kojim se sprečava ponovno pojavljivanje nebezbednih falsifikata na tržištu, rekla je državni sekretar Vesna Kovač i dodala da je postupak ekološki prihvatljiv i da uz primenu novog zakonskog okvira za postupanje sa otpadom pretpostavlja primenu novih procedura u skladu sa EU standardima. Ona je kazala da smo danas imali priliku da vidimo postupak uništenja robe koja ne zadovoljava zahteve bezbednosti i samim tim ne ispunjava uslove za ponovno stavljanje na tržište iz bezbednosnih razloga, kao što su produžni kablovi, kacige za motocikliste i druga falsifikovana roba koja bi mogla imati štetne posledice prilikom upotrebe.

Puštena u pogon mašina za uništavanje falsifikovane robeDržavni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovać i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Majkl Devenport pustili su u pogon mašinu za uništavanje falsifikovane robe u skladištu Tržišne inspekcije u Beogradu.

Ova višefuntcionalna mašina, omogućava tržišnoj inspekciji pravilno postupanje sa falsifikovanom robom na način kojim se sprečava ponovno pojavljivanje nebezbednih falsifikata na tržištu, rekla je državni sekretar Vesna Kovač i dodala da je postupak ekološki prihvatljiv i da uz primenu novog zakonskog okvira za postupanje sa otpadom pretpostavlja primenu novih procedura u skladu sa EU standardima.

Ona je kazala da smo danas imali priliku da vidimo postupak uništenja robe koja ne zadovoljava zahteve bezbednosti i samim tim ne ispunjava uslove za ponovno stavljanje na tržište iz bezbednosnih razloga, kao što su produžni kablovi, kacige za motocikliste i druga falsifikovana roba koja bi mogla imati štetne posledice prilikom upotrebe.

Kovač je dodala da je roba za uništenje bila je predmet kontrole koju su izvršili tržišni inspektori koji su procenili da postoje rizici sa aspekta bezbednosti i da se ta roba mora uništiti radi sprečavanja njene ponovne upotrebe.

U okviru projekta “Sprovođenje prava intelektualne svojine”, koji sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, francuska tehnička stručna agencija Expertise France i Delegacija EU u Srbiji, donacijom EU obezbeđene su tri mašine za uništavanje falsifikovane robe.

Uništavanje putem ovih mašina predstavlja jedini siguran način da se spreči da falsifikovani proizvodi, opasni po zdravlje i bezbednost potrošača, ponovo pojave na tržištu.

Mašine za uništavanje falsifikovane robe rade po najvišim evropskim standardima – na način koji je ekonomski prihvatljiv, a da, pri tom, ne ugrožavaju životnu sredinu.

Pored skladišta pod nadzorom tržišne inspekcije na Vilinim Vodama u Beogradu i skladišta u Irigu, treće postrojenje smešteno je u Kruševcu i pod nadzorom je Uprave carina.

Kapaciteti ove tri mašine dovoljni su količinu robe koju zaplene Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Uprave carina i značajno će pomoći u procesu borbe protiv piraterije u Srbiji.

U okviru projekta „Sprovođenje prava intelektualne svojine“ koji finansira Evropska unija sa 2.8 miliona evra iz pretpristupnih fondova sprovedena je kampanja „Falsifikati koštaju više, kupujem originale!“ u organizaciji Sektora tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Expertise France – francuske međunarodne tehničke stručne agencije i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

U okviru kampanje, sa ciljem podizanja svesti u javnosti o važnosti zaštite i sprovođenja prava intelektualne svojine u Srbiji, sprovedeno je pet informativno-edukativnih razgovora tržišnih inspektora sa građanima Beograda, Kragujevca i Novog Sada, koji su tom prilikom popunili više od 500 anonimnih anketa na temu kupovine i upotrebe falsifikovane i piratske robe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik