Brener: Iako je Njemačko tržište prilično konkurentno, bh. firme imaju velike šanse

Bez autora
Apr 29 2015

Hatto Brener iz AWI Međunarodnog poslovnog servisa iz Savezne Republike (SR) Njemačke kazao je danas da ekonomska saradnja između Bosne i Hercegovine i Njemačke može biti bolja te da njemačka preduzeća trebaju mnogo više koristiti potencijal BiH, kako u proizvodnji, tako i prilikom kupovine bh. proizvoda. To je izjavio povodom seminara "Kako poslovati s Njemačkom" na kojem je bio predavač, a koji je danas u Sarajevu organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u saradnji s projektom DIHK-CEFTA i Međunarodnim poslovnim centrom iz Privredne komore SR Njemačke. Brener ističe da je potrebno ostvariti lične kontakte komora i preduzeća iz BiH s partnerskim komorama u Wolsfburgu, organizirati posjete bh. preduzeća komorama u Njemačkoj te izgraditi partnerske odnose. Također podsjeća da geografska udaljenost između BiH i Njemačke iznosi samo 1.000 KM te da to treba iskoristiti.

Brener: Iako je Njemačko tržište prilično konkurentno, bh. firme imaju velike šanseHatto Brener iz AWI Međunarodnog poslovnog servisa iz Savezne Republike (SR) Njemačke kazao je danas da ekonomska saradnja između Bosne i Hercegovine i Njemačke može biti bolja te da njemačka preduzeća trebaju mnogo više koristiti potencijal BiH, kako u proizvodnji, tako i prilikom kupovine bh. proizvoda.

To je izjavio povodom seminara "Kako poslovati s Njemačkom" na kojem je bio predavač, a koji je danas u Sarajevu organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u saradnji s projektom DIHK-CEFTA i Međunarodnim poslovnim centrom iz Privredne komore SR Njemačke.

Brener ističe da je potrebno ostvariti lične kontakte komora i preduzeća iz BiH s partnerskim komorama u Wolsfburgu, organizirati posjete bh. preduzeća komorama u Njemačkoj te izgraditi partnerske odnose. Također podsjeća da geografska udaljenost između BiH i Njemačke iznosi samo 1.000 KM te da to treba iskoristiti.

- Međutim, mnogi ljudi koje poznajem u Njemačkoj imaju pogrešnu sliku o ovoj regiji i ljudima - kazao je Brener, dodajući da neki pretpostavljaju da u BiH još uvijek traje rat ili da na području Sarajeva još uvijek ima mina.

Zbog toga on pokušava izgraditi pravu sliku u njemačkoj dnevnoj štampi o situaciji u BiH, ali napominje da i BiH treba raditi više na distribuiranju informacija.

Zaključio je da, iako je njemačko tržište prilično konkurentno, bh. firme ipak imaju velike šanse.

Direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Duljko Hasić kazao je da je cilj seminara "Kako poslovati s Njemačkom“ otvoriti pitanje odgovarajućih priprema bh. preduzeća koja se bave izvozom te utvrditi kako poslovati i kako otvoriti preduzeća i predstavništva u Njemačkoj i u BiH.

Naveo je podatke po kojima ukupan obim trgovinske razmjene BiH na godišnjem nivou sa Njemačkom iznosi preko tri milijarde KM, što Njemačku čini prvim trgovinskim partnerom BiH i dodao da je pokrivenost uvoza izvozom koja iznosi preko 94 posto, na zavidnom nivou.

- Pokušavamo da kroz pripreme bh. privrednih subjekata u različitih oblastima kao što su norme i standardi, ostvarimo bolje rezultate od ovih koje privredni subjekti trenutno imaju - kazao je Hasić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik