Horizont 2020 – šansa za srpska preduzeća

Bez autora
Apr 29 2015

Mala i srednja preduzeća koja imaju ambiciju da izađu na međunarodno tržište i potencijal za rast mogu samostalno da konkurišu za bespovratno finansiranje inovativnih i istraživačkih projekata iz programa Horizont 2020, istaknuto je na seminaru u Privrednoj komori Srbije (PKS).Evropska unija finansiraće do 70 odsto prihvaćenog projekta. Srpske inovativne kompanije mogu da apaliciraju za sredstva iz ovog programa jer je Srbija u julu 2014. godine potpisala sporazum koji našim kompanijama omogućava isti status kao da su iz punopravnih članica EU, rekla je Gordana Tiodorović, direktor Centra za EU integracije PKS, na otvaranju seminara „Horizont 2020 – šansa za srpska preduzeća“.

Horizont 2020 – šansa za srpska preduzećaMala i srednja preduzeća koja imaju ambiciju da izađu na međunarodno tržište i potencijal za rast mogu samostalno da konkurišu za bespovratno finansiranje inovativnih i istraživačkih projekata iz programa Horizont 2020, istaknuto je na seminaru u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Evropska unija finansiraće do 70 odsto prihvaćenog projekta. Srpske inovativne kompanije mogu da apaliciraju za sredstva iz ovog programa  jer je Srbija u julu 2014. godine potpisala sporazum koji našim kompanijama omogućava isti status kao da su iz punopravnih članica EU, rekla je Gordana Tiodorović, direktor Centra za EU integracije PKS, na otvaranju seminara „Horizont 2020 – šansa za srpska preduzeća“.
 
Kako se navodi u saopštenju PKS, Evropska unija izdvojila je 80 milijardi evra za finansiranje istraživanja i inovacija kroz program Horizont 2020. u periodu od 2014. do 2020. godine. Program je fokusiran prvenstveno na sektor malih i srednjih preduzeća, jer ona čine 99 odsto evropskih privrednih subjekata i zapošljavaju 85 odsto radnog stanovništva. Međutim, samo jedna trećina evropskih malih i srednjih preduzeća (MSP) aktivna je u inoviranju svojih proizvoda, dok je taj broj u SAD daleko veći, rekla je Tiodorović.
 
Ginter Matiesen, direktor Izvršne agencije EU za mala i srednja preduzeća iz Brisela, istakao je da Evropska unija želi da podstakne pretvaranje dobrih ideja u proizvode spremne za tržište. Projekat koji bude prihvaćen može da računa na podršku u fazi koncepta, istraživanja i komercijaklizacije. Faza koncepta traje približno šest meseci i može da bude finansirana do 50 000 evra, uz koučing. Druga faza u trajanju od jedne do dve godine može da bude finansirana od pola do dva i po miliona evra, dok je treća faza bez direktnog finansiranja, ali sa akcentom na koučingu, pomoći pri dolaženju do finansijera, boljem pristupu tržištu i internacionalizaciji proizvoda.
 
Jedna od novina kod Horizonta 2020 je upravo insistiranje na koučingu, koji se bitno razlikuje od konsaltinga, do sada praktikovanog kod EU projekata. Koučing je deo paketa podrške EU stručnjaka, koji se bave konkrenim problemima kompanije, polaze od postojećih kapaciteta i radne snage, na osnovu toga preduzeću pomažu da reši konkretne probleme i nude do tada nepoznata rešenja, saopšteno je iz PKS.
 
Matiesen je rekao da je za MSP apliciranje pojednostavljeno, da nema roka za predaju dokumentacije, već se presek vrši četiri puta godišnje, ali da je kriterijum vrlo strog, o čemu govori podatak da je do sada od 8181 prijavljenog projekta, za finansiranje odabrano 726, što je tek oko osam odsto. Ipak, moguće je aplicirati ponovo,  ukoliko se projekat razradi i adekvatnije predstavi.
 
Na parimeru svog preduzeća mySkin, Sava Marinković je predstavio iskustva korišćenja ovog instrumenta, koji malim i srednjim preduzećima pruža šansu da komercijalizuju svoje inovativne ideje.
 
PKS u saradnji sa Ministarstvom zaduženim za tehnološki razvoj, organizovala je do sada niz seminara u regionalnim privrednim komorama u Srbiji, na kojima su učestvovali brojni potencijalni korisnici programa Horizont 2020, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik